Reportaaž: õhtuhämaruses roolijoodikuid püüdmas

Merilyn Säde
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reede õhtul kella kümne ajal valmistuvad kuus politseinikku puhumisreidiks. Suveõhtu hämaruses helendavad autotulede valguses erekollased helkurvestid, mistõttu leiavad autojuhid välk-kiirelt piduripedaali üles.

Pärnamäe teel, Viimsi valla ja Tallinna linna piiril, on mõlemal sõidusuunal reas kolm helendavat politseinikku. Kohe, kui positsioon on sisse võetud, saabubki esimene auto, mis politseiniku märguannete peale seisma jääb.

Nii möödub kümmekond minutit, kui auto auto järel patrullimiskohta saabub, kohe aeglustab ning seisma jääb. Pärast peatumist tulebki autojuhil puhuda. Kui kõik on korras, sõidab nii mõnigi värisevate jalgadega minema, sest ärasõidul tekib raskusi kohaltvõtuga ning auto undab korraks piinlevalt.

Pikas autoderodus saabub politseinike juurde ka noor rollerijuht, kel kohe pärast puhumist ja dokumentide näitamist palutakse roller teepervele lükata. Noormees ei puikle vastu ning lükkabki rolleri kurva näoga tee äärde.

Täielik ebaõnn, nüüd pean rollerit umbes neli kilomeetrit käe kõrval lükkama.

Noormees sammub seadusesilmaga koos patrullautosse ning algab dokumentide vormistamine. Samal ajal saabuvad mõlemal suunal jätkuvalt autod, mille juhte kindlameelselt kontrollitakse. Nii mõnigi noortekamp on üsna julge ning sõidab pärast kontrolli muusika tümpsudes ja gaasi andes minema. Kontroll jätkub.

Siis saabub poisse täis pungil auto, kelle juht on küll kaine, kuid tagaistmele on end pressinud lausa neli noormeest. Ka neil tuleb seaduserikkumise tõttu auto tee äärde parkida ning juhil oma teo eest vastutust kanda.

Samal ajal kontrollitakse vastassuunal naissoost autojuhti, kes on alkoholijoobes rooli istunud. Naine räägib, et jõi vahetult enne rooli istumist ning selle peale küsib politseinik: «Kas te üldse mõtlesite ka?» Naine vaikib ja kõnnib mornilt politseiauto poole. Ka tema auto pargib politseinik teepervele.

Üsna pea tabatakse kolmaski alkoholi tarbinud roolikeeraja. Mees astub autost välja, politseinik pargib auto ning ka temal tuleb dokumentide vormistamiseks politseiautosse istuda ning oma teo eest vastutada.

Neljakesi tagaistmel istunud noormeestest kaks kõnnivad aga üsna pea minema, jätkates koduteed või kuhu iganes meestel plaan minna oli, kuid seda jalgsi. Pärast politseinikega kohtumist enam neljakesi tagaistmele ei kiputa.

Ebaõnn ja alkohol

Pärast ligikaudu pooletunnist autosistumist ja dokumentide vormistamist astub politseiautost välja noor rollerijuht. Tal tuvastati joove 0,14 promilli. Noormees räägib, et jõi alates kella kahest kuni poole kaheksa või kaheksani ära ainult kaks õlut. «Arvasin, et mul ei ole midagi sees enam, sest olin rannas ka ja eeldasin, et olen kõik välja higistanud.» Ta lisab, et peale selle oleks ta pidanud ka kaheksa päeva varem sündima.

«Kui oleksin kaheksa päeva varem sündinud, poleks mul rolleri juhtimiseks lube vaja, aga nüüd on, neid mul kahjuks aga pole,» lausub noormees, olles enda peale vihane. «Täielik ebaõnn, nüüd pean rollerit umbes neli kilomeetrit käe kõrval lükkama.»

Politseinik selgitab kõrvalt, et need, kes on sündinud enne 1. jaanuari 1993, ei pea rolleri juhtmiseks luba omama. Kuna rolleriga sõitnud noormees oli noorem, tehti talle protokoll ka lubadeta sõitmise eest.

«Lähen nüüd koju ja võtan selle peale ühe väikese rummi,» lausub noormees naljatlevalt ning lükkab jalaga rollerile hoo sisse, hüppab masina selga ning veereb vaikselt kodu suunas. Seejärel hüppab ta rollerilt taas maha, annab jalgadele valu ning hüppab taas vaikselt veereva rolleri peale.

Ligikaudu poolteise tunni jooksul tabati neli joobes juhti ning poisid, kes oma autot kuuekohaliseks pidasid. Politseinike sõnul on sellise aja jooksul ning operatsiooni algusjärgus nelja joobes juhi tabamine suur arv ning midagi positiivset selles pole.

Hiljem pidasid politseinikud kinni veel kolm alkoholi tarvitanuna rooli istunud sõidukijuhti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles