Suured raamatukogud avatakse taas augustis

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusraamatukogu uksed olid juulis avatud vaid kuu esimesel kahel päeval ja avanevad taas 2. augustil.
Rahvusraamatukogu uksed olid juulis avatud vaid kuu esimesel kahel päeval ja avanevad taas 2. augustil. Foto: Mihkel Maripuu

Rahvusraamatukogu, Tartu Ülikooli ja Tallinna Ülikooli akadeemilise raamatukogu uksed on suvel raha kokkuhoiuks suletud. Teadustöö tegijad ja teised lugejad peavad kannatama augustini.

Kuigi korraga on suletud mitu suurt raamatukogu, lugejat päris laenutamisvõimaluseta siiski ei jäeta. Näiteks on Tallinnas soovijal võimalik teatmeteosed kätte saada keskraamatukogust, mille mõned harud on suvel suletud, kuid üldisele suvepuhkusele asutus ei lähe.

«See on halb olukord, et kaks suurt Tallinna raamatukogu korraga puhkavad,» rääkis keskraamatukogu lugeja Diana Orlovski. Naisel on hädasti just praegu tarvis raamatukogus käia, kuna ta otsib tööd. Selleks on vaja kirjutada esseesid, kuid üksi keskraamatukogu materjalidest jäävat sageli väheks.

«Kui õppisin ülikoolis, siis käisin nädalas paar-kolm korda rahvusraamatukogus, kuna seal on parim valik,» meenutas ta. «Sel ajal ei pannud ma nende suviseid pause tähele, aga praegu on häiriv, et mõlemad raamatukogud on terve juuli kinni.»

Vähese nõudluse kuu

Ka õpetajaametit pidav Mari Tamm imestas, miks kõik raamatukogud äkki korraga puhkavad, sest ka Mustamäel läheb raamatukogu kohe kinni. Tema sõnul võimaldati viimases korraga pika tähtajaga laenutada kuni kümme raamatut, mida ta ka tegi.

Keskraamatukokku tuli Tamm vaatama, ehk leiab veel raamatuid juurde. «Praegu loen rohkem meelelahutuseks, olen muid juba küllalt lugenud,» lausus ta ning lisas, et kuigi mitu raamatukogu on korraga kinni, käib inimesi keskraamatukogus ikkagi vähem kui muidu.

Ka Tartu Ülikooli raamatukogu direktor Martin Hallik tunnistas, et juuli on kõige väiksema nõudlusega kuu. Ülikooli raamatukogu on suletud 1. augustini.

«See võimaldab ühest küljest raha kokku hoida ja juulis sulgemine riivab lugejate huve kõige vähem, sest ülikoolides on suvevaheajad ja inimesed on puhkusel,» selgitas ta.

Hallik rääkis, et tegelikult on lugejate hulk ka veel augusti esimesel poolel kaunis väike ja hakkab kasvama alles kuu teises pooles.

Kuigi korraga on suletud mitu suurt raamatukogu, ei pidanud Tartu Ülikooli raamatukogu direktor mõistlikuks hajutamist – et ühel kuul puhkaks üks ja teisel kuul teine asutus.
«Kui üks oleks juulis ja teine augustis kinni, riivaksime suurema hulga lugejate huve.

Võimalikud võiksid olla ainult nädalased nihutused, kuna augustis lugejate arv kasvab ja probleem oleks palju suurem,» rääkis ta.

Võimatu osaliselt avada

Hallik nentis, et lugejate jaoks oleks kõige parem, kui raamatukogu oleks avatud 12 kuud aastas ja ööpäev läbi. Ta rääkis, et Tartu Ülikooli raamatukogu on niigi teistest raamatukogudest kauem lahti, argipäeviti õhtul kella kümneni ja laupäeviti kella kaheksani.

«Ma loodan, et mõne aasta jooksul suudame tekitada võimaluse, et olla ka juulis avatud, aga praeguses finantsseisus on see võimatu,» lisas Hallik. «Me jõuame sinnani, aga see võtab aega.»

Tartu Ülikooli raamatukogu direktor rääkis, et teine variant oleks raamatukogu suveks osaliselt avada.

«Kuid ehitustehniliselt on meil võimatu maja osaliselt avada ja peaksime seda ikkagi praktiliselt tervenisti käigus hoidma,» lisas ta. «Ideaalne variant oleks avada väike autonoomne osa, aga praegu meil sellist lugemissaali pole.»

Praegu koostatakse renoveerimisprojekti ning selle kaudu otsitakse ka lahendust, et hoida mingisugune eraldiseisev ruum lahti juulis ja eksamisessioonide ajal kauem kui kella kümneni õhtul.

Kolm suurt

•    Rahvusraamatukogu Tallinnas on kollektiivpuhkuseks suletud 5.07–1.08.

•    Tallinna Ülikooli akadeemiline raamatukogu on suletud 28.06–25.07.

•    Tartu Ülikooli raamatukogu on suletud 3.07–1.08.

Allikas: raamatukogud

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles