Veidi kvasar, veidi sfäär

Martin Luiga
, kriitik (ZA/UM)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadi Estlandi «Kurbuse koridor» on osa installatsioonist «Alasti ja hirmul» (2014).
Kadi Estlandi «Kurbuse koridor» on osa installatsioonist «Alasti ja hirmul» (2014). Foto: Kulla Laas, Mari-Leen Kiipli

Vaataja tajude loksutamine oleks kiiduväärt ka asjana iseeneses, ent see näitus on toeks ja aluseks millelegi tähelepanuväärsele.

Moodsa kunsti muuseumi näitus «Feeling queezy?! / Kõhe tunne?!» on mitmeti tähelepanuväärne. See seab eesmärgiks inimeses mingi teatava emotsiooni või seisundi saavutamise – spetsiifilisema ning harvemini esineva kui millegi jubeduse, ilu või armsuse tajumine – ning saabki tõepoolest hakkama. Näitus loob laia valiku vahendite abil säärase kerge pöörituse või tasakaalutuse õhkkonna, mis on niihästi ebakindel kui ka põnev ja lõbustav. Võiks öelda, et ülespanek on seikluslik. See hoiab vaatajas pinget. Vaataja ei suuda ette arvata, mis liiki objektidega ta järgmise nurga taga silmitsi satub.

Inimese tajude loksutamine oleks kiiduväärt ka asjana iseeneses, ent see siin pole juhus, vaid toeks ja aluseks millelegi tähelepanuväärsele. Homoseksuaalist / muuliigilisest seksuaalveidrikust (näituse tutvustustekst eestindab ingliskeelse queer’i «kvääriks» – väga hea, kuivalt vaimukas, ent samas meeldivalt ametlik ja tehniline neologism) on suudetud luua positiivne ja emotsionaalselt mõistetav kuvand.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles