Eerik-Niiles Kross: valitsuse kapitulatsioon enne tippkohtumist?

Eerik-Niiles Kross
, politician (IRL)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eerik-Niiles Kross.
Eerik-Niiles Kross. Foto: Urmas Luik

NATO tippkohtumine septembris on Eestile potentsiaalselt sama oluline, kui oli Vene vägede lahkumine ja NATOsse saamine. Kas valitsuse seisukoht on tõesti, et me ise ei tahagi liitlastelt eriti midagi, nagu võib aru saada peaministri kaitsenõuniku sõnadest, küsib Eerik-Niiles Kross (IRL).

Kummalisel kombel on Eesti julgeolekus toimunud murrangulised sündmused kümneaastaste vahedega. 1994. aastal saavutasime strateegilise võidu, saades lahti Vene vägedest. Nimelt see sündmus muutis võimalikuks tegeliku väljamurdmise Vene mõjusfäärist.

Kümme aastat visa tööd, ja 2004. aastal saime tänu ajaloolisele õnnele, nõrgale Venemaale ja George Bushile NATOsse. Sellega sai Eesti lepingulise liitlassuhte läänega ning NATO artikli 5 julgeolekugarantii. Sellest saati on Eesti pingutanud, et sisustada see garantii iseseisva kaitsevõimega ja muuta sissetungi puhul NATO abi saabumine reaalseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles