Mõisnike kunstiloomes peitub vabamüürlust

Jaanika Anderson
, Klassikaline filoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu linnamuuseumis (Narva mnt 23) saab vaadata veel 30. augustini näitust «Kunst, arhitektuur, vabamüürlus».
Tartu linnamuuseumis (Narva mnt 23) saab vaadata veel 30. augustini näitust «Kunst, arhitektuur, vabamüürlus». Foto: Margus Ansu

Tartu linnamuuseumis avati mai lõpus näitus «Kunst, arhitektuur, vabamüürlus. Rutikvere mõisa Pistohlkorsid», mis muu hulgas selgitab vabamüürlaste tegevuse põhialuseid.

Kunstiajaloolaste tandem, Tallinna tehnikaülikooli Tartu kolledži dotsent Epi Tohvri ja Eesti kunstimuuseumi graafikakogu juhataja Anne Untera, on kokku pannud väljapaneku, mis tõotab uusi teadmisi huvitavate seoste kaudu.

Näitusel on Rutikvere mõisnike Otto Friedrich Pistohlkorsi (1754–1831) ja Otto Friedrich Pistohlkorsi (1781–1843), samanimelise isa ja poja kunstiteoseid ja arhitektuurikavandeid Eesti kunstimuuseumist, vabamüürlusega seotud dokumentide reprosid Eesti ajalooarhiivist ning Eesti ajaloomuuseumis talletatud esemeid vabamüürlastelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles