Võrdõigusvoliniku sõnul ei tohi ea tõttu diskrimineerida

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võrdõigusvolinik Mari-Liis Sepper
Võrdõigusvolinik Mari-Liis Sepper Foto: Liis Treimann / Postimees

Võrdõigusvolinik Mari-Liis Sepper esitas arvamuse vanuselise diskrimineerimise kohta, milles leidis, et tööandja peab suutma põhjendada oma valikuid töötajate värbamisel ning vajadusel tõendama, et kandidaati ei jäetud kõrvale tema vanuse pärast.

Vastasel juhul on inimest vanuse tõttu diskrimineeritud. «Valik kellegi kasuks tuleb langetada selle järgi, kui hästi vastab inimene töökohal esitatud sisulistele nõudmistele. Seega peavad määravad olema inimese tööga seotud teadmised, oskused ja kogemused. Lubamatu on tugineda valiku tegemisel teistele kriteeriumidele, näiteks inimese vanusele,» sõnas võrdõigusvolinik Mari-Liis Sepper.

«Igasuguste niinimetatud filtrite kasutamine värbamisel, kus juba dokumendivoorus jäetakse kõrvale teatud vanuses inimesed või ka näiteks väikelaste emad, on diskrimineeriv ja taunimisväärne,» rõhutas Sepper. Volinik soovitab tööandjatele panna töökuulutusse arusaadavalt kirja, millised on nõudmised kandidaadile, ning töölesoovijaid tuleb hinnata nendesamade nõudmiste alusel. Nii käitub tööandja õiglaselt ning tagab, et tema konkursil osaleb võimalikult palju häid kandidaate.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles