Väljasuremis­ohus isurid ja vadjalased

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Venemaa Kingissepa rajooni territooriumile jäävad põlised eestlaste, ingerlaste, vadjalaste ja isurite kogukonnad. «Ma ei tea ühtegi teist kohta, kus nelja sugulasrahva esindajad elaksid nii koos,» ütleb Eesti parim vadja rahva ja keele asjatundja, Tartu Ülikooli keeleteadlane Heinike Heinsoo.

Kingissepa rajoonikeskuse muuseumis on küll ekspositsioonid selle kandi väikerahvastest, kuid sellest, et nende rahvaste arv kahanes väljasuremise piirini peamiselt NSV Liidu repressioonide taga­järjrel, külastajale suurt ei räägita.

Ust-Luga ümbruse põlisrahva vadjalaste asuala jääb suuresti Lauga (vene keeles Luga) jõe ümbrusesse. Vadjalaste eluolu ja keelt on põhjalikult uurinud keelemees Paul Ariste. Veel 1848. aastal üles loetud umbes 5000 vadjalasest on tänaseks järel umbes 60. Selles on süüdi vahepealsed sõjad ja küüditamised.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles