Evelyn Kaldoja: julgeoleku­festival

Evelyn Kaldoja
, välistoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evelyn Kaldoja
Evelyn Kaldoja Foto: Andres Haabu / Postimees

Eelmine kord võõrustas Suurbritannia NATO tippkohtumist 1990. aastal Londonis ning tõenäoliselt oli see korralduslikult märksa sujuvam kui möödunud nädala Walesi kokkusaamine Celtic Manori golfiväljakul, mille äparduste reas seisavad näiteks nii vähemalt korra suisa tunde enne õigesse turvaväravasse jõudmist mööda Newporti linna ekselnud eritransport kui ajuti haisema kippunud välikäimlad.

Nüüd brittide ees seisnud väljakutse polnud ligi veerandsajandi tagusest määratult suurem mitte ainult seetõttu, et nad otsustasid kohtumise ühes suurlinnas pidamise asemel ära jagada kolme üksteisest kümnete kilomeetrite kaugusel paikneva asula vahel. Vaid peamiselt põhjusel, et NATO ise on vahepealse ligi veerandsajandiga kõvasti «juurde võtnud».

Peaminister Margaret Thatcher võõrustas omal ajal Londonis 16 NATO liiget. Tema ametijärglane David Cameron pidi vastu võtma 28 NATO liikme ning lisaks veel 27 partnerriigi, ÜRO, ELi, Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) ja Euroopa Nõukogu delegatsioonid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles