NFLis kord majas: annad pojale vitsa, võid kaotada töö

Jaan Martinson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Minnesota Vikingsi läbimurdja Adrian Peterson andis lapsele nahatäie ja klubi teda selle tõttu väljakule ei lubanud.
Minnesota Vikingsi läbimurdja Adrian Peterson andis lapsele nahatäie ja klubi teda selle tõttu väljakule ei lubanud. Foto: Reuters/ScanPix

Ookeanitagustes profiliigades peab sportlane kõndima nööri mööda ka väljaspool väljakut, sest kokkulepitud käitumisreeglid on karmid ning väiksemgi eksimus võib kaasa tuua karistuse. Läinud nädalal tuli avalikuks, et ameerika jalgpalli staar, Minnesota Vikingsi läbimurdja Adrian Peterson oli lapsele vitsa andnud, nii et vorbid jäid tagumikule, jalgadele ja seljale. Vikings, kuigi polnud kindel, kas Peterson eksis käitumisreeglite vastu, eemaldas ta üheks mänguks. NFL arutab parasjagu, kas diskvalifitseerida vitsaandja kuueks kohtumiseks või mitte.

Ameerikas kuulub sportlane tööandjale, kes määrab reeglid, nõudes eeskujulikku käitumist – tahad mängida ja teenida miljoneid, ole korralik ning ära kahjusta enda, klubi ega liiga mainet. Kui ei suuda korralik olla, mine tootvale tööle. Kriminaalkuritegu, mõistagi, toob hoobilt kaasa karistuse, aga ka perevägivald, narkootikumide tarvitamine ja purjuspäi rooli istumine. Mängijad on käitumisreeglite ja karistustega nõustunud, allkirjastades kollektiivlepingu.

«Kõigile NFLiga seotud isikutele esitatakse kõrgemaid nõudmisi kui tavainimesele,» kirjutatakse käitumiskoodeksi sissejuhatuses. «Ebaseaduslik, ebaeetiline või vastutustundetu käitumine kahjustab liiga ja spordiala mainet ning väärtushinnanguid.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles