Külaelanikud võitlesid kultuurimaja endale tagasi

Eili Arula
, Vooremaa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Eili Arula

Paarkümmend aktiivset Vaimastvere küla elanikku ühendasid jõud, et võidelda kogukonnale tagasi hooletutes erakätes üle kümne aasta lagunenud rahvamaja.

Piibe maanteed mööda sõitnud teavad kindlasti Jõgevalt kümme kilomeetrit Tallinna pool asuvat umbes kolmesaja elanikuga Vaimastvere küla, kus lisaks karjalautadele ja kauplusele jääb silma tee ääres paiknev suur kollane hoone. See, kunagine kultuurimaja, oli eelmisel sajandil piirkonna keskuseks. Lisaks kohalikule kolhoosikontorile tegutses seal söökla, suures saalis peeti pidusid, näidati kino, hoones oli pood ning hiljem ka baar. Pärast kolhooside lagunemist läks hoone erakätesse ning hooletud omanikud ei vaevunud majaga midagi ette võtma, jättes selle suure ja uhke külakeskuse lihtsalt lagunema.

Niisugune vaatepilt polnud Vaimastvere elanikele meeltmööda. Huviringide tegevuseks oli neil seni kasutada vaid Vaimastvere kooli võimla, mille kasutusaegade pärast käis pidev olelusvõitlus. Ka külapidusid peeti koolimajas ning nii mõnigi esinema kutsutud artist virises peopaigas puudunud lava pärast. Seda enam tegi külaelanikele tuska asjaolu, et üle tee asus suure saali ja lavaga peoruum, mis seisis lihtsalt jõude.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles