Reformierakond: meie uue ametnike seaduse venimise taga ei ole

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna õhupall.
Reformierakonna õhupall. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Reformierakond leiab, et ametnikele soodustusi lubava avaliku teenistuse seaduse muutmine on põhjendamatult kaua viibinud ning inimeste leidmiseks ei ole enam vaja neid lisatasudega meelitada.


Reformierakonna kinnitusel ei muutu olukord, kus eraettevõtete töötajaile kehtib koondamisel töölepinguseadus ühe kuu palga hüvitamisega, kuid ametnikud võivad koondamisel saada avaliku teenistuse seaduse alusel hüvitiseks kuni kümne kuu ametipalga, enne uue avaliku teenistuse seaduse (ATS) vastuvõtmist.

«Jutt ei ole mitte üksnes koondamishüvitistest, aga ka kõikvõimalikest kaasajal põhjendamatutest erinevustest ühe töötamise viisi kasuks. Arvame, et elu on edasi läinud ja avalik teenistus on juba nii lugupeetud küll, et pole vaja igasugu lisasid, et inimesi tööle saada,» ütles Reformierakonna meedianõunik Toomas Viks.

Aga miks on uue ATSi ettevalmistamine ja vastuvõtmine nii kaua veninud? «Valitsus esitas riigikogule täielikus üksmeeles avaliku teenistuse reformimiseks uue avaliku teenistuse eelnõu, mis kehtestaks tänase paljuski karjäärimudelil põhineva avaliku teenistuse asemele kõigile avatud ja avalikel konkurssidel põhineva avaliku teenistuse,» vastas Viks.

Eelnõu kohaselt väheneks tema sõnul ka ametnike arv ja edaspidi saaks riigi ja omavalitsuse heaks töötada ka töölepingu alusel. «Eestis on paraku veel neid, kes leiavad, et ametniku staatusega peaksid tingimata kaasas käima tänapäeval juba oma rolli kaotanud erisoodustused - ilmselt nende ja paljude teiste vaidluste tõttu see ka riigikogus venib.» Reformierakonna taga tema kinnitusel uus seadus ei seisa.

Veel ütles Viks, et on põhimõtteline küsimus, kas tänapäeva ühiskond motiveerib oma avalikku teenistust palga ja eneseteostusvõimalustega või lisatasudega riigisaladuse käitlemise ja keeloskuse eest. «Meie valik on olnud nüüdisaegne avalik teenistus, mitte varjatud ja kaheldava väärtusega lisatasude rägastik.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles