IRL nõuab Tallinna halduskogudele võimu juurde

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna volikogu.
Tallinna volikogu. Foto: Peeter Langovits.

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) Tallinna volikogu fraktsioon leiab, et linnaosapõhine omavalitsusmudel on jätkusuutlik vaid siis, kui linnaosade halduskogude võimu suurendatakse.

Enne Tallinna volikogu homset istungit, mis on pühendatud Tallinna linnaosade moodustamise 15. aastapäevale, peab IRLi fraktsioon vajalikuks märkida, et tänasel päeval on halduskogu suuresti linnaosavalitsuse kummitempel või mis veel hullem - koguni linnaosavanema käpiknukk, vahendas fraktsiooni pressiesindaja.

Eriti tähtis on kohapealsete elanike esinduskogude rolli suurendamine olukorras, kus valimissüsteemi omapära tõttu on Tallinna volikogu suuresti Lasnamäe nägu ning Pirita ja Kadrioru elanike mured lähevad korda vaid vähestele, öeldakse IRLi fraktsiooni teates.

IRL leiab, et halduskogu roll linnaosa juhtimisel peab kasvama. IRLi hinnangul tuleks jõuda selleni, et kõik poliitilised otsustused linnaosa tasandil teeb halduskogu.

Vastasel juhul jätkub senine pseudodemokraatia ehk teisisõnu - kohapealsete elanike lollitamine, luues inimestele pettekujutelma, et neil on võimalik oma koduaia või korteriukse taga toimuvat mõjutada, seisab IRLi teates.

IRLi Tallinna volikogu fraktsiooni esimees ja Mustamäe halduskogu liige Matti Tarum arvab, et üheks võimaluseks, kuidas kogukond saab halduskogu kaudu paikkondlikke protsesse mõjutada, oleks see, kui anda halduskogule vetoõigus kolemajasid sünnitavate planeeringute suhtes.

«Lasnamäelastest volinikel, kes linnavolikogus tooni annavad, on ilmselt ükspuha, millist monstrumit näiteks Nõmmele rajada tahetakse,» sõnas Tarum.

«Mõni neist pole võib-olla kunagi Nõmmele sattunudki. Küll aga läheb arendustegevus Nõmmel kindlasti korda sealse halduskogu liikmetele, kes, kuuludes ise kohalikku kogukonda, teavad täpselt, mis Nõmmele sobib ja mis mitte,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles