Kalle Muuli: ostutähe sähvatus

Kalle Muuli
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koru idee autor majandusteadlane Vello Volt.
Koru idee autor majandusteadlane Vello Volt. Foto: Erakogu

Täna 25 aastat tagasi jäi vähem kui kolm kuud päevani, mil Eesti NSV pidi üle minema kauaoodatud isemajandamisele. Mida iganes see võis tähendada, aga ENSV pidi 1. jaanuarist 1990 olema majanduslikult iseseisev. Ülemnõukogu oli sellekohase otsuse langetanud 1989. aasta mais.

Kaks IME töörühma olid üle aasta vaielnud, milline raha uuel aastal kasutusele võtta, kuid üksmeelele ei jõutudki. IME probleemnõukogu ehk Edgar Savisaare töörühma idee järgi pidi isemajandavas Eestis kehtima konverteeriv rubla ehk koru. Selle erilise, just Eesti jaoks loodud rubla konverteeritavuse pidi tagama NSV Liidu keskpank.

Koru ei meeldinud rahvuslastele, sest tähendas rahanduse sõltuvust Venemaa suvast. Teaduste akadeemia majandusinstituudi ehk Rein Otsasoni töörühm pidas korut utoopiaks ja leidis, et ilma oma rahata on isemajandamine võimatu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles