Eesti kaitseatašeed Poolas ja Taanis vahetuvad

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik/Postimees

Alates sellest nädalast alustab teenistust uue kaitseatašeena Poolas kolonel Albert Helme ning uue kaitseatašeena Taanis ja Norras kolonelleitnant Toomas Peda.

Kaitseatašee on kaitsediplomaadina oma asukohariigi ja Eesti vahelise kaitse- ning julgeolekualase koostöö edendaja, muuhulgas on tema ülesandeks edastada informatsiooni asukohariigi riigikaitse kohta ning tutvustada Eesti riigikaitselisi seisukohti. Eestil on praegu kokku üheksa kaitseatašeed, kes katavad järgmisi riike: Venemaa, Ukraina, Gruusia, Taani, Norra, Suurbritannia, Saksamaa, Šveits, Tšehhi, Soome, Rootsi, Ameerika Ühendriigid ja Poola.

Poolas teenistust alustanud kolonel Albert Helme on sündinud 1958. aasta 24. septembril. Helme on lõpetanud Omski Kõrgema Sõjakooli ja USA maaväe juhtimise- ja staabikolledži. Ta on teeninud Nõukogude Armees rühma- ja roodukomandörina ning Eesti kaitseväes Kalevi pataljoni staabiülemana, erinevatel ametikohtadel kaitsejõudude peastaabis ja Kaitseliidu Peastaabis, Maaväe Staabi jalaväeinspektorina, Balti Kaitsekolledži õppejõuna ning viimati põhja kaitseringkonna ülemana.

Uue kaitseatašeena Taanis teenistust alustanud kolonelleitnant Toomas Peda on sündinud 1969. aasta 2. septembril. Ta on lõpetanud Tallinna Ülikooli organisatsioonikäitumise magistrina ning Balti kaitsekolledži maaväe keskastmekursuse ning vanemstaabiohvitseride kursuse. Kolonelleitnant Peda on teeninud erinevatel ametikohtadel Kuperjanovi jalaväepataljonis ja Pärnu jalaväepataljonis, Kaitseliidu Pärnu malevas, Eesti kontingendi ülemana Kosovos, erinevatel ametikohtadel Rahuoperatsioonide Keskuses ja kaitsejõudude peastaabis ning Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste taktikalektorina.

Eesti senine kaitseatašee Poolas kolonelleitnant Inno Miller ja senine kaitseatašee Taanis kolonelleitnant Andres Kütt jätkavad teenistust kaitseväe peastaabis.

Tagasi üles