Kalle Muuli: POK Pindi

Kalle Muuli
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kudina mesinik Rein Kilk tegi ära selle, millega Boriss Jeltsin hakkama ei saanud.
Kudina mesinik Rein Kilk tegi ära selle, millega Boriss Jeltsin hakkama ei saanud. Foto: Erakogu

Kui Eesti Ekspress ja Äripäev sündisid 1989. aasta sügisel ägeda reklaamikampaaniaga, siis Tartus hakati samal ajal ilma suurema kärata tegema ajalehte, mis raputas tervet Nõukogude Liitu.

Varakevadel valitud NSV Liidu rahvasaadikute kongress oli sügiseks jagunenud mitmesse vaenutsevasse leeri. Demokraatlikud saadikud, kokku umbes 350 inimest, olid koondunud regioonidevahelisse saadikurühma. Seda juhtis tulevane Venemaa esimene president Boriss Jeltsin. Üks rühma kaasesimees oli ka Tartu Ülikooli õppejõud akadeemik Viktor Palm. Ta oli võitnud Jeltsini kaaskonna erilise poolehoiu sellega, et oli aidanud Jeltsinil hoolimata NLKP peasekretäri Mihhail Gorbatšovi vastuseisust saada ülemnõukogu liikmeks.

Jeltsin vastandus partei peajoonele ja üritas oma ideede propageerimiseks Moskvas välja anda uhket klantspaberile trükitud ajalehte. See ilmus täpselt ühe korra – siis keelas Gorbatšov selle ära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles