Presidendid: EL peab olema otsustav ühenduse väärtuste kaitsmisel

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti, Läti, Poola presidentide kohtumine Tallinnas.
Eesti, Läti, Poola presidentide kohtumine Tallinnas. Foto: Priit Simson

Täna Tallinnas töökohtumisele kogunenud Eesti president Toomas Hendrik Ilves, Läti president Valdis Zatlers ja Poola president Lech Kaczynski leidsid Gruusia sündmustega seotud kriisi arutades, et Euroopa Liit peab olema otsustav ühenduse väärtuste kaitsmisel

Kolme Euroopa Liidu liikmesmaa riigipead leidsid, et Venemaa sõjaväelaste jätkuv kohalolek Gruusia territooriumil rikub Prantsusmaa presidendi Nicolas Sarkozy kui Euroopa Liidu eesistuja kuuepunktilist rahuplaani, millega on nõustunud ka Venemaa ja Gruusia, ning Venemaa peab arvestama tõsiste tagajärgedega, teatas presidendi kantselei.

«Kallaletung Külma sõja järgsele Euroopa julgeolekuarhitektuurile ei saa mööduda meie häbeliku vaikimisega,» ütles Eesti riigipea Toomas Hendrik Ilves.

Riigipeade hinnangul vajab Gruusia sõjapurustuste taastamiseks Euroopa tuge, mis kõige kiiremas korras tähendab ka ulatuslikku humanitaarabi sõjapõgenike ja kodu kaotanud inimeste probleemide leevendamiseks.

Kolm presidenti pidasid oluliseks Gruusiasse rahvusvaheliste vaatlejate saatmist, mis aitaks kohapealsest olukorrast objektiivse ülevaate saamist ning aitaks vältida konflikti taas üles puhuda.

Venemaa otsust tunnistada Gruusia territooriumil asuvate Lõuna-Osseetia ja Abhaasia piirkondade iseseisvust nimetasid Eesti, Läti ja Poola riigipead ebaseaduslikuks ning pingeid õhutavaks.

Leedu president Valdas Adamkus saatis kohtumisele oma eriesindaja Valteris Baliukonise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles