Tatari tänava ärihoone ehitus häirib ümberkaudseid elanikke

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus korter- ja ärimaja Tatari tänaval.
Uus korter- ja ärimaja Tatari tänaval. Foto: AB Pilter ja Taras OÜ

Tatari ning ümberkaudsete tänavate elanikke häirib müra ja tolm, mis tuleb Tatari 25 krundile ehitatavast hoonest.

Möödunud aasta 30. juunil sai nurgakivi Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku tellimusel ehitatav ärihoone Tallinna südalinnas Tatari tänaval. Tegemist pole pelgalt tühipalja büroohoonega, vaid maja ülemistele korrustele tulevad loomulikult ka korterid, vahendas Reporter.ee.

Kirikutegelased müüvad korterid aga maha, et kirikule raha teenida. Kohalikele Tatari tänava inimestele see värk aga praegu ei meeldi. On loomulik, et ehitusega kaasnevad müra ja tolm. Paraku olevat Tatari 25 kinnistult tulev lärm ületanud juba kõik piirid.

«Müriseb, koliseb. Ööd ja päevad läbi. Magada ei saa. Ei saa magada päeval, ei saa magada öösel, » kirjeldas Tatari 21B elanik Vambola Jürgenson kõrvalkrundil toimuvat. Jürgensoni sõnul käib politsei aeg-ajalt ehitusmeestele ütlemas, et nad vaiksemalt võtaksid, kuid see erilist tulemust pole andnud.

Ehitustandri kõrvale jääb Eesti ühe kuulsama arhitekti Karl Burmani loodud väärikas elamu. Vanas majas hakkasid aga hädad pihta juba lammutustööde ajal.

«Lammutamine käis väga räpakalt. Kõik see tolm, mida peaks kastma, et ta ei leviks, tuli tuppa. Kivipurustusmasin asetati praktiliselt otse mu akna alla,» rääkis Tatari 21B elanik Andres Reinart.

Reinarti sõnul pole olukord pärast lammutustööde lõppu paranenud. Tegelikult ületavat aga ehitustööde lärm isegi lammutajate oma.

«Kui perimeetri vaiasid külmunud pinnasesse hakati taguma, kandus see vibratsioon eriti hästi edasi. Korstna lõõridesse hakkasid suurte mürtsudega kivid kukkuma. Värskelt renoveeritud kodu seintesse tekkisid praod,» rääkis Reinart.

Andrese sõnul olevat ka naabrid püsti hädas. Ühel naabril olevat ka terve riiul vannitoatarbeid maha kukkunud ning ka peegel purunes. «Kohale tuli politsei, kes tegi juhtunust fotod, kuid edasi on vaikus.»

Kõige rohkem ajab Reinartit närvi see, et rahu ei saavat ka öösiti. Uneaeg on ju ometi ette nähtud, aga usumeeste krundil toimetavatele ehitajatele see korda ei lähe. «Mitmel korral on tööd tehtud öösel. See oli vahetult enne kella kahte öösel. Kui ma helistasin politseisse oli sinna juba ümberkaudsete majade elanike poolt helistanud, patrull oli mitmel korral kohal käinud. Tööd olid nagu lõpetatud, kuid nii kui patrull ära sõitis, alustati uuesti.»

«Kui ma nüüd lähen väga isiklikuks, siis 21 kuud on mul siin nii elamine kui kodutöö võimatu olnud. Küsimus tekib selles, et mille eest ma maksan? Ei ole võimalik elada,» kurdab Reinart.

Ei objektilt ega ehitusfirmast ei õnnestunud Reporteril kogu päeva jooksul leida ühtegi inimest, kes suudaks küsimustele vastata.

Kirikumeeste majakarp peab püsti saama selle aasta oktoobrikuuks ning kogu kupatus järgmise aasta 30. juuniks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles