Riigikohus: Tallinna linn ei pea erakoole rahastama

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikohus
Riigikohus Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Riigikohus otsustas täna rahuldada Tallinna linnavolikogu taotluse tunnistada põhiseaduse vastaseks olukord, kus riik paneb kohalikule omavalitsusele kohustuse rahastada osaliselt erakoole, kuid ei anna selle jaoks raha.

Riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegium leidis muuhulgas, et tulenevalt põhiseadusest lasub kohalikul omavalitsusel kohustus tagada tema territooriumil elavatele lastele võimalus omandada põhiharidus munitsipaalkoolis. «Kui kohalik omavalitsus on taganud munitsipaalkoolide kaudu kõigile elukohajärgsetele koolikohustuslikele isikutele võimaluse omandada põhiharidus, on kohalik omavalitsus oma ülesande täitnud,» seisab riigikohtu otsuses.

Kohus jõuab järeldusele, et erakooliseaduse järgi kohalikele omavalitsustele tulenev kohustus rahastada eraüldhariduskoolide tegevuskulusid käsitatav kohalike omavalitsuste olemusliku ülesandena. «Tegemist on kohalikele omavalitsustele pandud kohustusega, mille rahastamine peab tulenevalt põhiseaduse paragrahv 154 lõige kaks teisest lausest toimuma riigieelarvest. Seetõttu on põhiseaduse paragrahv 154 lõige 1 ja lõige 2 teise lausega vastuolus selliste õigustloovate aktide andmata jätmine, mis sätestaksid omavalitsuse üksustele erakooliseadusega pandud kohustuste rahastamise riigieelarvest,» ütleb kohtuotsus.

«Tallinn on kogu selle vaidluse ajal jäänud oma seisukohtade juurde. Esimeses raundis me püüdsime vaidlustada erakoolide esitatud arveid ja esitada need riigile väljamaksmiseks. Aga kohus otsustas teisiti ja kuna Tallinn täidab kõiki kohtuotsuseid, siis on siiani kõik kohtuotsustega ette nähtud välja makstud. Aga ma arvan, et nüüd peaks riigikogu tegema mingid otsused ja me ootame nüüd ära, milliseid muudatusi seadusandja selles osas teeb,» ütles Tallinna haridusameti juhataja Andres Pajula.

Abilinnapea Mihhail Kõlvart kinnitas, et Tallinna linn on olnud järjepidevalt seisukohal, et erakoolide rahastamine on riigi poolt vabatahtlikult võetud kohustus haridusvaldkonnas hariduse omandamise valikuvabaduse suurendamiseks, mistõttu on tegemist ka riikliku ülesandega. «Põhiseaduse kohaselt on riik kohustatud hüvitama kohalikule omavalitsusele riikliku ülesande täitmisega seotud kulud. Linna seisukoht oli, et rahastamisregulatsiooni kehtestamata jätmine on põhiseadusevastane ning sellest tulenevalt oli eesmärk jõuda olukorrani, kus riik kehtestab riikliku ülesande rahastamiseks kohase regulatsiooni,» ütles Kõlvart linna pressiteenistuse vahendusel.

«Tallinna linn taotleb riigilt erakoolidele tasutud tegevuskulude hüvitamist. See lahend ei ole oluline ainult Tallinna linnale, vaid kõikidele kohalikele omavalitsustele, kes on pidanud oma teiste ülesannete arvelt tasuma riikliku ülesande täitmisega seotud kulusid. Tallinna linn on tasunud erakoolidele tegevuskulude eest perioodil 2011-2014 ühtekokku 1 992 358,93 eurot,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles