Eesti nõuab konsulile takistusteta ligipääsu Kohvrile

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eston Kohver.
Eston Kohver. Foto: RTV.ru

Välisministeerium nõuab järjekindlalt konsulile võimalust kohtuda Moskvas Lefortovo vanglas vahi all oleva kaitsepolitseinik Eston Kohvriga takistamatult, kuid seda on seni võimaldatud vaid neli korda.

Konsul Signe Matteus kohtus Eston Kohvriga viimati 15. oktoobril. Välisministeeriumi pressiesindaja Mariann Sudakov ütles Postimehele, et kohtumistel on konsul viinud Kohvrile teateid kodustelt ja lähedastelt. Samuti on konsul Kohvrile viinud vanglasse ka esmatarbevahendeid, riideid ja toiduaineid.

Saatkond on esitanud uue taotluse konsuli kohtumiseks Eston Kohvriga, praegu ootab saatkond taotlusele.

«Konsul on korduvalt esitanud taotlusi kohtumiseks Eston Kohvriga, kuid kohtumisi on võimaldatud kaks korda kuus. Need kohtumised on sisuliselt ainus võimalus saada tõest informatsiooni Kohvri olukorrast,» märkis Sudakov.

Moskva Lefortovo rajoonikohus pikendas reedel Eston Kohvri vahi all hoidmise tähtaega 5. jaanuarini. Kohvrile Vene riigi poolt määratud advokaat Jevgeni Aksjonov on Eesti ajakirjandusele öelnud, et kui saatkond oleks Kohvrile Moskvas korteri üürinud, saanuks ta taotleda mehe vahi alt vabastamist ja lubada ta Moskvasse koduaresti. Ka on Aksjonov väitnud, et Kohvri abikaasa ei ole saanud rahalistel põhjustel tulla Moskvasse oma abikaasaga kohtuma.

«See väide rahalistest põhjustest ei vasta tõele. Samuti on kahetsusväärne, et advokaat Aksjonov ei juhindu advokaadi kutse-eetikast ning arutab avalikult Eston Kohveri menetluse üksikasju,» ütles Sudakov.

Ta kinnitas, et välisministeerium ja saatkond Moskvas teevad kõik endast oleneva, et kaitsta ebaseaduslikult kinnipeetud Eston Kohverit ning saavutada tema võimalikult kiire vabastamine ja koju pöördumine.

«Eesti pool kasutab erinevaid diplomaatilisi võimalusi otsesuhtlusel Venemaaga ja ka rahvusvaheliselt, et Eston Kohver vabastataks ja tal võimaldataks naasta Eestisse. Oleme korduvalt nõudnud Venemaalt Eston Kohvri vabastamist, seda nii diplomaatiliste nootide saatmisega, Venemaa saadiku väljakutsumisega, välisministri kirjaga Venemaa välisministrile ning samuti meie esindused Moskvas ja Pihkvas on seda nõudmist väljendanud oma kontaktides Vene ametiasutustega,» rääkis Sudakov.

Eesti on antud juhtumi tõstatanud ka rahvusvahelistes organisatsioonides. «Samuti suhtlevad Eesti diplomaadid välisesindustes oma pealinnade ametiasutustega ning teiste riikide kolleegidega, et Eesti seisukohti levitada. Mitmed riigid ja rahvusvahelised organisatsioonid on Eestile avaldanud ka oma toetust,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles