Omavalitsus võib sõimekoha asemel hoiukohta pakkuda

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lastehoid.
Lastehoid. Foto: Kristjan Teedemaa

Riigikogu võttis vastu seadusemuudatused, mis lubavad kohalikul omavalitsusel võimaldada lapsevanema nõusolekul sõimeealistele lastele lasteaiakoha asemel lapsehoiuteenust, kusjuures kuutasu lapsevanemale ei tohi ületada 20 protsenti alampalgast.

Senise koolieelse lasteasutuse seaduse kohaselt on omavalitsustel kohustus luua kõigile oma territooriumil elavatele 1,5- kuni 7-aastastele lastele võimalus käia teeninduspiirkonna lasteasutuses ning see kohustus ei muutu, teatas haridus- ja teadusministeerium.

Täna vastu võetud uuendatud koolieelse lasteasutuse seadus loob aga lisavaliku nooremas eagrupis ehk 1,5- kuni 3-aastaste laste vanematele: võimalik on valida lastehoiu ja lasteaia vahel.

Sellisel juhul on kuutasu omaosalus samaväärne lasteaiaga ehk maksimaalselt 20 protsenti alampalgast.

1,5-3-aastastele lastele lapsehoiuteenuse pakkumise puhul on oluline lapsevanema nõusolek, sest lapsehoid peab lapsele sobima ja olema kvaliteetne. Igal juhul jääb lapsevanemale õigus taotleda lasteaiakohta ning kui laps saab 3-aastaseks, peab talle ka see olema tagatud.

Seadusmuudatuse poolt hääletas 49 ja vastu oli 34 riigikogu liiget. Seadus jõustub 1. jaanaurist 2015.

Haridusminister Jevgeni Ossinovski sõnul on riigi huvi see, et kõigil lastel oleks koht lasteaias või -hoius võimalikult kiiresti. «Kumb on töötavale lapsevanemale parem, kas leida oma pooleteiseaastasele lapsele koht lapsehoius või oodata üle aasta lasteaiajärjekorras? Teame, et just viimast peavad praegu taluma tuhanded vanemad,» ütles minister.

Kokku ootas mullu oma kohta lasteaias peaaegu 5400 1,5- kuni 3-aastast last. Suurim probleem on just väikelastega: peaaegu kõigil 4- kuni 6-aastastel lastel on lasteaiakoht, kuid see on vaid kolmveerandil 1,5-  kuni 3-aastastest.

Lisaks otsustas kultuurikomisjon seaduse menetlemise käigus anda lasteaedadele võimaluse moodustada 3- kuni 6-aastastest lastest ühe rühma ja võtta liitrühma alla 2-aastaseid lapsi. Jätkuvalt on vajalik moodustada koolieelne rühm 6- kuni 7-aastastest lastest, et tagada kooliks parem ettevalmistus.

Komisjon otsustas ka, et lasteaeda vastuvõtmisel peab kohalik omavalitsus võimalusel eelistama teeninduspiirkonnas elavate sama pere teiste laste käimisega taotluses märgitud lasteaias.

Kultuurikomisjon täpsustas laste ja õpetajate suhtarvu rühmas, et tagada lastele turvaline keskkond. Samuti lisati seadusesse, et lasteaedades võetakse vastu kodukorrad, mis on lastele, vanematele ja lasteaia töötajatele täitmiseks kohustuslik, teatas riigikogu pressitalitus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles