Statoil: tanklas alkoholimüügi keelamine joomist küll ei vähenda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Statoili tanklakett juhib kütusevarguste edetabelit konkurentide ees pika puuga.
Statoili tanklakett juhib kütusevarguste edetabelit konkurentide ees pika puuga. Foto: Statoil

«Tanklates alkoholimüügi lõpetamise puhul ei saa olla tegemist oluliselt alkoholi tarbimist vähendava meetmega, kuna tanklatest ostetakse alkoholi suhteliselt harva, eelkõige lahjat alkoholi ja väikestes kogustes,» rääkis Tallinncityle Statoili kaubandusdirektori kt. Diana Veigel.

 Sel kevadel väljatöötatud «Alkoholi rohelise raamatu» järgi ostab alkoholi suurtest kauplustest 73%, alkoholikauplustest 24% ja muudest ostukohtadest, sh tanklapoodidest 3% tarbijatest.

«Tänased tanklad on oma iseloomult sisuliselt poed ega erine mitte millegi poolest mistahes teisest jaekaubandusettevõttest. Meile kehtivad kõik samad piirangud. Täiendavalt lähtub Statoil veel «Alkoholi rohelises raamatus» välja toodud meetmetest ning on need kehtestanud juba praegu,» vahendas Veigel.

«Oleme piiranud alkoholi sortimenti, sealt puuduvad alkoholi liigtarbimisele suunatud tooted nagu odav viin ja kanged õlled; kanged alkohoolsed joogid on eksponeeritud vaid kassa piirkonnas leti tagusel alal jpm,» rääkis ta.

Veigeli sõnul tuleb arvestada, et nii teenindusjaama poodi kui supermarketisse sõidab klient autoga ning tanklates ei pea kliendid kütuse eest tasumiseks enam poodi minema ehk tanklate puhul ei saa rääkida täiendavatest riskidest võrreldes muude jaekaubandusettevõtetega. 

«Juhul kui aga piirang seada, võiks see toimuda riigi tasandil ning olema kõigi alkoholi jaemüüjate suhtes ühetaoline. Praeguse plaani järgi suunatakse tarbijad aga ühest müügikanalist ja müügikohast lihtsalt teise. Väikestest poodidest suurtesse ning pühapäeval Tallinnast pealinna naabervaldadesse,» leidis ta.

«Seega alkoholi müügi piiramine tanklates ei avalda olulist mõju tarbimisele ning pigem tekitab ebavõrdset konkurentsi ja segadust turul. Seetõttu jääb mulje, et piirang ei ole koostatud mitte tarbijat silmas pidades, vaid on suunatud müüjatele,» nentis Veigel.

Linnavalitsuses täna vastu võetud eelnõu kohaselt keelatakse alkoholi jaemüük kauplustes, mille sissepääs asub vähem kui 50 meetri kaugusel mõne kooli või huvikooli peasissepääsust, tõstetakse alkoholiga kaupleva asutuse üldpinna ruutmeetrite määra ning keelatakse alkohoolse joogi jaemüük tanklate territooriumil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles