Euroopa film kavaldab tsensuuriga

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filmimees Mait Laas poseerib koos oma talendi austajatega - Hiina modellidega.
Filmimees Mait Laas poseerib koos oma talendi austajatega - Hiina modellidega. Foto: Heili Sibrits

Euroopa Liidu filmifestival, mille avas Pekingis Mait Laasi pikk nukufilm «Lisa Limone ja Maroc Orange: tormakas armulugu», on väheseid võimalusi näha Hiinas Euroopa filme.

Hiina filmiturg on teatavasti rangelt reglementeeritud ja kvoodistatud. Näiteks lubab riik aastas kinolevisse vaid 44 välismaist filmi. (Võrdluseks: väikeses Eestis tuleb neid sama aja jooksul ekraanile üle 200.) Enamik sellest on Hollywoodi päritolu. Euroopa Liidu filmifestivali programmijuhi Gianluigi Perrone sõnul koguni 99 protsenti.

Nii on Euroopa filmide tutvustamisel täita väga oluline roll just festivalidel, millest suurimad leiavad aset Pekingis ja Shanghais. Aga ka siin kehtivad reeglid. Näiteks tuleb loa saamiseks tõlkida film hiina keelde, mille järel otsustatakse, kas see sobib publikule või mitte. «Sageli otsustatakse, et ei sobi,» selgitas Perrone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles