Röövlitaadid-memmed

Irina Kablukova
, Den za Dnjomi ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vargustega vahelejääjad on läbilõige meie ühiskonnast, erandiks ei ole ka eakad – iga kümnenda varguse paneb toime auväärses eas inimene.
Vargustega vahelejääjad on läbilõige meie ühiskonnast, erandiks ei ole ka eakad – iga kümnenda varguse paneb toime auväärses eas inimene. Illustratsioon: Fotolavastus: Sander Ilvest

Et meie poodidest varastatakse, teavad kõik. Kuid varguste ulatus ja nende põhjused on üksikasjalikult teada ainult kaubanduskettide omanikele, turvafirmadele ja politseile. Kriminaalkroonikasse satuvad sellised vargused harva, vaid siis, kui varga kinnipidamine muutub vägivaldseks.

Rahva seas on kujunenud stereotüüp, et riiulitelt pistavad kaupu hõlma alla ainult narkomaanid, alkohoolikud ja paadunud pätid. Kui siis äkki ilmub teade, et poevarguselt tabati aastat 80 vana mutike, ollakse kindlad, et selle taga seisab kogu riigi raske majanduslik olukord.

Eakaid kurjategijaid haletsetakse, riik aga manatakse maapõhja veendumusega, et vanainimesed ei varasta sugugi mitte igavuse ja hea elu pärast. Loomulikult leidub ka teistsuguseid, aga ometi on olemas kindel hulk eakaid vargaid, kes ei pane kuritööd toime mitte nälja või protestimeele, vaid hoopis selle pärast, et see neile meeldib. Või on siis lihtsalt vanas eas «nakatunud» kummalisse haigusse, mille nimi on kleptomaania.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles