Juhtkiri: Savisaar, las see aed jääda

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Urmas Nemvalts

Tallinna linnavalitsuse plaanide järgi peaks linnahalli lähedal mere ääres tegutsenud Kultuurikatla aed ning kaasaegse kunsti muuseumi hoov koos kõrvalhoonetega kaduma ning sealne maa peaks muudetama ärimaaks, kuhu võib rajada 13 000-ruutmeetrise äripinna. Muudatused detailplaneeringus, mis seda võimaldavad, viidi sisse viimasel hetkel enne kehtestamist. Varasemast plaanist, mis pidi arvestama piirkonna seniste funktsioonide säilitamisega, ei jäänud suurt midagi järele.

On selge, et kultuuriavalikkus on linnavalitsuse sellisele käitumisele üsna valulikult reageerinud. Esmaspäeval saadetud loomeliitude ja kultuuriinstitutsioonide avalikus pöördumises toodi välja argumendid, miks selline viimasel hetkel detailplaneeringu muutmine vale on ning miks see mõjub Tallinnale kahjulikult nii piirkonna kultuurielu kui üldise linnaplaneerimise seisukohalt. Eilset linnavalitsuses toimunud arutelu on raske pidada muuks kui vaid formaalsuseks. Ehkki otsustati, et läbirääkimisi jätkatakse, on üsna vähe lootust, et linnavalitsus ootamatult tekkinud plaanist lahti ütleks.

Mis selle ootamatult tekkinud plaani põhjus on, saame ehk teada tulevikus. Küll lubab linnavalitsuse varasem tegevusmuster eeldada põhjusena pigem era- kui avalikku huvi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles