Martin Ehala: vabariigi varipõhiseadus

Martin Ehala
, keeleteadlane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Ehala
Martin Ehala Foto: Peeter Langovits

Varimajanduse eeskujul võiks rääkida ka varipõhiseadusest. See on põhiseadusega vastuolus olevate varjatud käitumisnormide kogum, mille järgi tegutsemine annab eeliseid teatud ühiskonnaliikmetele teiste arvel, kirjutab keeleteadlane Martin Ehala.

Varimajandus on illegaalne majandustegevus, mille eesmärk on anda selles osalejatele ebaausaid eeliseid. Varimajanduse eeskujul võiks rääkida ka varipõhiseadusest. See on põhiseadusega vastuolus olevate varjatud käitumisnormide kogum, mille järgi tegutsemine annab eeliseid teatud ühiskonnaliikmetele teiste arvel.

Varipõhiseadus lahterdab inimesed keele, nahavärvi, päritolu, poliitiliste ja seksuaalsete eelistuste, soo, vanuse, varandusliku või muu tunnuse alusel sortidesse ja õigustab inimestevahelist ebavõrdsust. Tema osakaal ühiskonnaasjade otsustamisel sõltub ühiskondlikust suhtluskultuurist: mida normaalsemaks peetakse poliitiliste vastaste või ühiskonna allrühmade sildistamist ja mida räigemate väljenditega seda tehakse, seda suurem on varipõhiseaduse võim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles