Üks Narva sümbolitest võib minna oksjonile

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva Aleksandri suurkirik on kõige väärtuslikum kogudusele kuuluv objekt.
Narva Aleksandri suurkirik on kõige väärtuslikum kogudusele kuuluv objekt. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) Narva Aleksandri koguduse varad on arestitud ja lähevad peagi haamri alla. Kokku on kogudusel 11 hoonestatud ja hoonestamata kinnistut. Lisaks Narva büroohoonetele ja kruntidele lähevad müüki Sininõmme kalmistu ja Vaivara vana kalmistu. On üsna võimatu ette kujutada, mida ühe kalmistuga ette võtta.

Postimees on varem kirjutanud nüüdseks praosti löömise eest ametist tagandatud Villu Jürjost, kelle osalusel kogu see supp kokku keedeti. Probleemid said alguse sellest, et ehitusfirma Eviko laenas kirikukogudusele raha, et kogudus saaks sellesama raha eest ehitusfirmalt ehitustööd tellida. Eviko andis kogudusele raha 2008. aasta lõpus ja 2009. aasta algul, kui ehitusfirmadel enam tööd ei olnud, küll aga võis olla headest aegadest pangakontodele talletunud suur summa vaba raha. Samal ajal haigutas aga varem riigi ja Euroopa Liidu toel käinud kirikuehituse rahastamises auk. Niisiis tahtis Eviko iga hinna eest tööd edasi teha ja oli valmis Jürjole laenama seniks, kuni riigi rahalaevuke kohale jõuab ja augu katab. Aga masu tuli peale ja kiriku taastamine jäigi pooleli. Kiriku ümber toimunu tõttu alustati ka kriminaalasja seoses omastamise ja võltsimisega ning esimene kohtuistung on määratud tuleva aasta juunisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles