Reformierakond lubab alatest kolmandast lapsest maksta toetust 300 eurot kuus

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Taavi Rõivas
Peaminister Taavi Rõivas Foto: Erik Prozes / Postimees

Reformierakonna juhatus kiitis heaks erakonna programmi demograafia peatüki idee, et rahvastiku juurdekasvuks ja kolmandate laste sünni ergutamiseks maksab riik peale vanemahüvitise lõppu alates kolmandast lapsest igale lapsele 300 eurot kuus.

Reformierakonna plaani järgi hakataks pere kolmandale lapsele maksma 300 eurot kuus, esimese ja teise lapse toetus jääb ikka 45 eurole. Nii hakkaks kolme alaealise lapsega pere saama 390 eurot kuus (esimese ja teise lapse toetus 45 eurot ning kolmanda lapse toetus 300 eurot) ning nelja lapsega pere 690 eurot kuus (esimese ja teise lapse toetus 45, kolmanda ja neljanda lapse toetus 300 eurot).

Partei arvutuste järgi läheb see maksma 60-70 miljonit eurot aastas. 2013. aasta lõpus sai kokku kolmanda ja järgneva lapse toetust 21 625 last ehk 16 749 peret.

Reformierakond loodab, et selle meetme abil kasvab kolmandate laste sündide arv. Oodatav sündide kasv 2016. aastal on 500 last, 2017. aastal 1000 last ja 2018. aastal 1500 last.

«Hästi kaitstud riigi ja kasvava majanduse kõrval on Eesti olulisim eesmärk rahvastiku juurdekasv, rohkem hästi hoitud ja kasvatatud lapsi ning õnnelikke ja väärikaid perekondi,» ütles Reformierakonna esimees, peaminister Taavi Rõivas. 

«Eksperdid on öelnud, et kolmandad lapsed jäävad suurel määral sündimata eelkõige majandusliku toimetuleku tõttu. Seega suuremate rahaliste toetuste mõju kolmandate laste sündidele oleks märkimisväärne,» lausus Rõivas.

Rõivase sõnul on toetuse suurendamise katteallikateks planeeritud üürituru korrastamine, riigireform ja riigilõivude kulupõhiseks viimine.

«Sünde ergutava toetuse kõrval on sama olulise kaaluga ka peredele vajalike teenuste - näiteks lastehoiu - pakkumine ning kogu ühiskonna peresõbralikumaks muutumine. Aastaks 2019 loome riigi ja Euroopa Liidu vahendite toel juurde täiendavalt 1200 lapsehoiukohta, millega kaotame sõimekohtade puudujäägi,» märkis Rõivas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles