Glehni tähetorn saab uue kuue

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Glehni park Nõmmel.
Glehni park Nõmmel. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna Tehnikaülikool alustas Nõmmel Glehni pargis asuva tähetorni rekonstrueerimistöid. Sada aastat tagasi ehitatud torni fassaad saab korda ja uued aknad-uksed ette käesoleva aasta lõpuks. Rekonstrueerimistööde teisel etapil tehakse remont ka hoone sees.

Nõmme linnaosa vanema Rainer Vakra sõnul on antud projekti puhul eriti oluline, et aastaid inimestele suletud tähetorn avatakse pärast rekonstrueerimist taas ka linnarahvale.
 
Tallinna Tehnikaülikooli haldusdirektori Margus Leivo kinnitusel uuendatakse tööde teisel etapil torni kuppel ning ostetakse uus teleskoop. «Ehitustööde lõppedes on soovijatele taas võimalik korraldada külastusi ja ekskursioone,» lisas Leivo.
 
Seoses tähetorni rekonstrueerimistöödega ehitatakse hooneni ka juurdepääsutee.

«Tähetorn asub keset Glehni parki ning sinna ei vii praegu ühtegi raskeveokeid kandvat sõiduteed,» märkis Vakra. «Päästeamet nõudis aga, et rekonstrueerimisel ehitataks tornini ka teenindus- ja päästeautosid kandev tee, mis jääb tavaliiklusele suletuks. Tee kaetakse kergkruusaga, et võimalikult vähe kahjustada Glehni pargi üldilmet. Samasugused teed on ka Harku rabametsas. Juurdepääsutee ristub ainult ühes kohas olemasoleva jooksurajaga ning ristumiskohal kaetakse see pärast valmimist puukoorest kattega.»
 
Tähetorni ehitas 1910. aastal Nõmme rajaja Nikolai von Glehn, kes paigaldas sinna ka pikksilma, mida soovijad võisid tasu eest kasutada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles