Aaviksoo: piirilinn Valga on nii Eestile kui Lätile sõjaajaloo pealinnaks

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseminister Jaak Aaviksoo.
Kaitseminister Jaak Aaviksoo. Foto: Peeter Langovits

Kaitseminister Jaak Aaviksoo avas täna Valgas II rahvusvahelised sõja-ajaloo päevad.


Aaviksoo sõnul on Valga ja Valgamaa olnud läbi aegade Eesti jaoks kesksete ajaloosündmuste keskpunktiks. «Siit mitte kaugel toimus 800 aastat tagasi Ümera lahing. Samuti Võidupühana tähistatav Võnnu lahing ja Valga lähedal on ka Vabadussõja ühe verisema lahingu, Paju lahingu asukoht. Seetõttu võib piirilinn Valga pidada ennast õigusega nii Eesti kui Läti sõjaajaloo pealinnaks ning on loomulik, et Valga militaarfestival teist korda just siin aset leiab,» ütles minister.

Rahvusvahelised sõjaajaloo päevad jätkuvad Valgas ka laupäeval ja pühapäeval, eesmärgiga tutvustada riigikaitse-, sõjandus- ja relvandushuvilistele Eesti ajalugu ja selle keerdkäike sõjaajaloo vaatenurgast.

Esimesed Rahvusvahelised sõja-ajaloo päevad toimusid Valgas aasta tagasi 2009. aasta augustis. Tänavusel üritusel osaleb üle 200 inimese Eesti, Läti, Leedu, Soome, Valgevene, Ukraina, Venemaa, Poola ning Hispaania sõjaajaloo klubidest. Samuti korraldavad sõjaajaloo klubid ürituse käigus näidislahingud «Põhjasõda» ja «Sinimäed 1944».

2011. aastal kuulub üritus Valga Militaarfestivali nime all kultuuripealinna projekti.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles