Siseminister: Venemaa tekitab Eesti spiooni abil segadust ja häma

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spioon.
Spioon. Foto: Alexander Nemenova / Scanpix

Edastasin Venemaale infot Eesti kohta, väitis endine kaitsepolitsei töötaja Uno Puusepp Vene telekanalis NTV. Siseministri Hanno Pevkuri sõnul on see osa segaduse ja häma tekitamisest.

Miks Uno Puusepp tuli Vene televisioonis riigireeturina «kapist välja»?

See paistab olevat Vene Föderatsiooni infooperatsioon. Kogu sellesse loosse on täis pikitud nii erinevaid teemasid, mis on ühel või teisel moel suunatud Eesti riigi eriteenistuste vastu. Tundub, et Vene Föderatsiooni eesmärk oli diskrediteerida Eesti eriteenistusi ja riiki. Seda tuleb infooperatsioonina võtta.

Kas Puuseppa siis kasutati ära selles infosõjas - et ta just nüüd end spiooniks tunnistas?

Väga raske oleks mingit teist põhjust leida. Isik, kes on olnud Eesti riigi teenistuses, andnud Eesti riigi teenimiseks ustavusvande ja nüüd tunnistab justkui vabatahtlikult üles riigireetmise…

Mida ta selle eest Venemaalt sai?

Ei taha spekuleerida. Loodan, et menetlus annab meile rohkem infot selle kohta. Aga ma ei loo endale illusioone, et meil oleks võimalik Uno Puuseppa isiklikult üle kuulata. Kuigi menetluse lõpule viimiseks oleks see hädavajalik.

Ütleme, et menetlus saab läbi ja Puusepp tunnistatakse riigireeturiks – mida Eesti riik saaks edasi teha?

Selleks, et menetlus lõppeks, peab olema kohtuotsus. Aga selleks, et inimest kohtu alla anda, peaks isik olema Eestis.

Mida Eesti riik peale menetluse veel teha saaks selles olukorras?

Kontrollida tema poolt esitatud väiteid. Instrument on selleks puhuks olemas - rahvusvaheline õigusabi palve, et isik menetluse läbiviimiseks Eestisse saata. Isegi kui me selle teeme, siis vaevalt, et Venemaa oma agente välja annab.

Ja mida me siis saame teha?

Õnneks tuleb öelda, et juba viimased kolm aastat see isik ei tööta Eesti riigi teenistuses. Selles mõttes on olukord läinud natuke selgemaks. Arvestades viimast paari aastat, kus Aleksei Dressen ja Vladimir Veitman on riigi reetmises süüdi mõistetud, siis selles osas on kaitsepolitsei näidanud, et tegevused riigireetmiste avastamisteks on olnud edukad. Tuleb sisekontrolli kindlasti jätkata.

Kas see Kohvri juhtumit ka kuidagi mõjutab? Üks kapo töötaja väitis, et reetis Eesti riiki. Äkki lasevad teise vabaks?

Ma arvan, et nende kahe vahel seose tõmbamine on meelevaldne. Kui kogu seda videoklippi vaatate, siis näete, kui palju infokillukesi ja süžeesid sinna sisse on pandud. See on kõik selline segaduse ja häma tekitamiseks.

Kas me ei saaks samaga vastama?

Jätame selle eriteenistuse ülesandeks, mida nemad teevad.

Nii et meil ei olegi eriti midagi teha.

Ei, ärge seda öelge. Kriminaalmenetlus annab meile võimalusi ja selle raames tehakse ära kõik vajalikud toimingud ja eks me siis näe, mida menetlus meile toob.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles