Eetikanõunik: kui Treufeldt ei oleks Ilveselt eraelu kohta küsinud, oleks see olnud piinlik

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves ja Evelin Ilves 2014. aastal laulupeol Tallinna Lauluväljakul.
Toomas Hendrik Ilves ja Evelin Ilves 2014. aastal laulupeol Tallinna Lauluväljakul. Foto: Erik Prozes / Postimees

Ajakirjanik Indrek Treufeldt võttis eile õhtul presidendi eraelu luubi alla. Toomas Hendrik Ilves aga keeldus vastamast. Sellegipoolest oli küsimus Eesti Rahvusringhäälingu (ERR) ajakirjanduseetika nõuniku Tarmu Tammerki arvates õigustatud.

Aastalõpuintervjuus presidendiga küsis Treufeldt kõige lõpus:

«Mõnes mõttes on see aasta olnud eksam ka teile isiklikus plaanis. Kuivõrd olete pidanud sel aastal mõtlema oma isikliku elu peale?»

Kogu eelnev kolmveerandtunnine intervjuu oli poliitikast ja julgeolekust. «Ma ütleksin nii, et minu kogemus on, et ma ei aruta selliseid küsimusi avalikult,» vastas Ilves napilt.

Treufeldt jätkas: «Aga mis on, kui inimesed tunnevad kaasa, kui nad tunnevad piinlikkust.»

«Mina ei aruta,» jäi Ilves endale kindlaks.

Intervjuu ei olnud detailideni ette planeeritud, selgitas Tammerk. Tema sõnul räägitakse teemad üldjoontes enne läbi, aga kõiki küsimusi president ette ei teadnud.

«See küsimus oli omal kohal,» arvas Tammerk siiski. «Kui see oleks jäänud küsimata, siis oleks olnud piinlik vaba ajakirjanduse seisukohalt.» Riigijuhtide eraelu on tema sõnul teatud hetkedel igati põhjendatud teema.

Aga Ilves jättis vastamata. «Oletan, et inimesed ikkagi ootasid mingit konkreetsemat vastust,» jätkab Tammerk. «President vastas hästi elavalt ja innukalt välispoliitika küsimustele. Vähem innukalt vastas sisepoliitika küsimustele. Ja ei soovinud vastata eraelu küsimustele.» Seetõttu on Tammerki sõnul presidendipaari suhteintriigid ikka veel õhus.

Mis nende vahel tegelikult toimus, pole Eesti avalikkus siiani teada saanud. «Jätkub selline vinduv olek selle teema ümber.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles