Politsei saatis liiklushuligaanidele hoiatava jõulukaardi

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu sai politseilt hoiatava jõulukaardi 928 liiklusrikkujat.
Tänavu sai politseilt hoiatava jõulukaardi 928 liiklusrikkujat. Foto: Politsei- ja piirivalveamet

Politsei saatis sel aastal hoiatava jõulukaardi ligi 930 inimesele, kes on aastaga liiklusnõuete vastu eksinud viis või enam korda.

Kui valdavale osale neist saadeti kaart koju postiga, siis ligi 170 inimesele, kes on toime pannud kaheksa või rohkem rikkumist, viis kaardi kätte piirkonnapolitseinik, teatas politsei- ja piirivalveamet.

Ameti juhtivkorrakaitseametniku Veiko Kommusaare sõnul on hoiatava jõukaardi mõte inimestele leebema, ent siiski mõjusa meetodiga meelde tuletada, et hooletus või tahtlik liiklusnõuete eiramine võib kaasa tuua raskete tagajärgedega õnnetuse. «Sõnum, mille kaardiga anname, on lihtne – olge järgmisel aastal liikluses hoolikamad, see teeb liikluse turvalisemaks nii teie endi kui kõigi teiste liiklejate jaoks,» lausus ta.

Kaardi said kõik inimesed, kes on mullu 1. detsembrist kuni tänavu novembri lõpuni eksinud viis või enam korda liiklusseaduse, autoveoseaduse, liikluskindlustusseaduse, teeseaduse või ühistranspordiseaduse nõuete vastu või juhtinud mootorsõidukit joobespäi ja saanud selle eest kriminaalkaristuse.

Kõige enam liiklusrikkumisi panid aasta jooksul toime 29-aastane Kristofer, 29-aastane Aleksei ning 17-aastane Ingmar, kes rikkusid liiklusnõudeid vastavalt 28, 24 ja 22 korda. Kokku sai politseilt hoiatava kaardi 928 inimest, kellest suurem osa ehk 846 inimest panid toime viis kuni üheksa rikkumist. Kaheksa või rohkem rikkumist oli 167, 10-14 rikkumist 66 ning 15 või enam rikkumist 16 inimesel.

Pea pool kaardi saanutest on olnud autoroolis juhtimisõiguseta. Ühel inimesel oli selliseid rikkumisi koguni 10. Alkoholi tarvitanuna on rooli istunud ligi kolmandik ja kiiruseületamisega vahele jäänud pea pool kaardi saanud inimestest. Kokku on kaardi saanud inimesed toime pannud enam kui 6000 liiklusrikkumist.

Kommusaar tõi rikkumiste statistikast esile korduvalt juhtimisõiguseta autorooli istunud juhtide suure hulga. Tema sõnul võib oletada, et selle nõude vastu eksinud inimesed peavad juhtimisõigust formaalsuseks, mis sõiduoskust ei mõjuta.

«Ometi järgneb juhtimisõiguse äravõtmine vaid äärmiselt tõsistele rikkumistele ning loata rooli istumine kõneleb hoolimatusest, mis liiklusesse ei sobi. Järgmisel aastal jõustuv seadusemuudatus teeb korduva juhtimisõiguseta juhtimise kriminaalkorras karistatavaks ning annab selge sõnumi, et süstemaatiline loata sõit ei ole tühine rikkumine,» märkis Kommusaar.

Kokku on politsei eelmise aasta detsembrist kuni tänavu detsembrini registreerinud ligi 114 000 liiklusalast rikkumist. Liiklusõnnetustest on sel aastal hukkunud 76 ja viga saanud pea 1700 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles