Rainer Vakra kasutas oma jõulukaardil Postimehe fotot ilma loata

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rainer Vakra jõulukaart.
Rainer Vakra jõulukaart. Foto: Postimees

Sotsiaaldemokraadist riigikogu liige Rainer Vakra kasutas jõulupühade eel Tallinna elanikele saadetud jõulukaardil Postimehe fotograafi fotot, mille jaoks tal luba ei olnud, ehkki poliitik ise on seisukohal, et viitest fotograafile kaardil piisas, kuna just nii mäletab tema piltnikuga sõlmitud kokkulepet.

Vakra saatis Nõmme ja Mustamäe elanikele (see on piirkond, kus ta ise märtsis riigikogu valimistel esinumbrina kandideerib) jõulutervituse ning kutsus inimesi Jaani kirikus toimunud Ellerheina tasuta kontserdile.

Ehkki Postimehe fotograaf oli Vakrale andnud loa fotot kasutada näiteks oma erakontol Facebookis, siis foto trükkimiseks sadadele jõulukaartidele ja nende laialisaatmiseks luba puudus.

Seejärel pöördus fotograaf pildipanga Scanpix Baltics OÜ poole, kes omakorda võttis meili teel ühendust Vakra endaga. Pildipanga toimetaja viitas autoriõiguse seadusele ja täpsemalt olukorrale, kus poliitik on fotot ilma vastava loata kasutanud. Samuti juhtis ta tähelepanu, et jõulukaarti käsitletakse seoses saabuvate valimistega valimisreklaamina ning palus ühtlasi Vakral saata andmed, kellele saab pildi kasutamise eest edastada arve. 15. detsembril saadetud kirjale pole tänaseni vastust tulnud.

Postimehe kõne peale avaldas Vakra siirast imestust tekkinud olukorra üle, kuna ei näe, et oleks midagi valesti teinud. «See pilt on mul Facebookis olnud üle aasta mu 4500 sõbrale vaatamiseks. Leppisime kohe alguses kokku, et võin kasutada, aga ainult siis, kui fotograafile viitan,» sõnas Vakra, lisades, et ei ole eelmainitud meili näinudki. Ta põhjendas seda sellega, et kuna sai detsembris meilile niivõrd palju jõulukaarte, siis jäi kiri tal kahe silma vahele.

Samuti ei olnud poliitik nõus, et sadadele inimestele saadetud kaart-kutse oleks osa valimiskampaaniast. «Ma saadan igal aastal nõmmelastele ja mustamäelastele jõulukaarte. Seekord tegin seda juba kümnendat aastat järjest ning saadan kindlasti ka järgmisel aastal, kui valimisi pole.»

«Täna olen täiesti imestunud. Viide autorile on olemas, nagu nägi ette kokkulepe,» märkis Vakra, kes ühtlasi kinnitas, et tasus kaartide eest ise.

«Loomulikult tasun arve ja kindlasti helistan fotograafile ja vabandan». Lisaks juhtis Vakra tähelepanu, et võrreldes teiste poliitikute poolt nõmmelastele saadetud jõulukaartidega, on just tema oma ainus, millel on fotograafile viide olemas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles