Tennisekaunitar Hingis tuleb Eestisse

Madis Kalvet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine maailma esireket Martina Hingis saabub järgmisel kolmapäeval Eestisse.
Endine maailma esireket Martina Hingis saabub järgmisel kolmapäeval Eestisse. Foto: Reuters / Scanpix

Endine maailma esireket, viiel suure slämmi turniiril triumfeerinud ja praegu kokaiini tarvitamise eest kaheaastast võistluskeeldu kandev Šveitsi tennisist Martina Hingis paneb kolmapäeval ja neljapäeval Eestis proovile Margit Rüütli.


Eile sai lõplikult selgeks, et Hingis saabub järgmisel kolmapäeval Eestisse. Karjääri jooksul üle 20 miljoni USA dollari teeninud Hingis peab Tallinnas kaks demonstratsioonmatši.

«Idee kutsuda Eestisse üks kuulus tennisemängija sai alguse sellest, et Sony Ericsson tahtis teha Corali tennisekeskuses oma klientidele VIP-üritust,» selgitas Eesti Tennise Liidu esindaja Donatas Narmont. «Eesti Tennise Liidu ja Urmas Sõõrumaa kontaktide kaudu saime tema mänedžeriga ühendust ja pärast pikki läbirääkimisi on nüüd lõpuks asi kinnitatud.»

Esimesel päeval osaleb Hingis kinnisel firmaüritusel, ent neljapäeval on kõikidel huvilistel võimalik endise maailma esireketi mängu nautida Corali tennisekeskuses.
«Tenniseliit tahtis võimalikult paljudele pakkuda võimalust näha viiekordset suure slämmi turniiri võitjat mängimas, sest sellise kaliibriga staare Eestisse väga tihti ei satu,» põhjendas Narmont.

Mõlemas kohtumises läheb endine maailma esireket vastamisi Eesti kolmanda numbri Margit Rüütliga. «Hingise praegust treenitust ja mitmekordse Eesti meistri Rüütli taset arvestades võib tulla väga huvitav mäng, ent tegu on ikkagi sportliku üritusega,» ütles Narmont. Sama kinnitas ka Rüütli treener Rene Busch: «Kindlasti tuleb tõsine kohtumine, Margit on suur võitleja ning annab endast alati parima. Tema jaoks oleks see suur statistiline näitaja, kui ta peaks viiekordse suure slämmi turniir võitja alistama.»

Kuna Hingis pole pikka aega ühtegi ametlikku mängu pidanud, pole praegu ka tema konkreetsest vormist täpset ülevaadet.

«Tuleb uurida tema eelmise aasta mänge ja taktika selle järgi paika panna,» kommenteeris Busch. «Ta on suurte kogemustega ja kaval mängija, kes midagi kergelt ei anna.»

Edukas karjäär


Sellise tasemega tennisisti alistamiseks on Rüütlil kindlasti vaja ka kodupubliku tuge.
«Loodame, et inimesed tulevad mängu vaatama. Ehk saame linna pealt tuhat inimest kokku,» teatas Busch lõbusalt.

1980. aastal Slovakkia (toona Tšehhoslovakkia) linnas Košices sündinud Hingis on oma karjääri jooksul triumfeerinud kolm korda Austraalia lahtistel meistrivõistlustel (1997–1999), korra Wimbledonis (1997) ning ka US Openil (1997). Lisaks viiele üksikmängu tiitlile on Hingis Grand Slam’idel võitnud üheksa paarismängu ja ühe segapaarismängu turniiri.

Noorelt tippu tõusnud Šveitsi tennisist on oma karjääri jooksul võidelnud paljude vigastustega ning seetõttu loobus ta esimest korda tippspordist juba 2002. aastal.
Mõningase puhkuse järel üritas Hingis esimest come-back’i 2005. aasta alguses. Pärast Pattaya turniiril saadud kaotust sakslanna Marlene Weingartnerile teatas tennisist, et ta ei plaani enam uut tagasitulekut.

Positiivne kokaiiniproov


Hooaja lõpuks oli Hingis juba meelt muutnud ning alates 2006. aasta algusest hakkas ta taas osalema WTA turniiridel. Järgneva pooleteise hooaja jooksul ta aga oma üheksakümnendate lõpu tasemele enam ei küündinud. Parematel päevadel jõudis Hingis kolmel korral suure slämmi turniiridel veerandfinaali ning tõusis ka korra maailma kuuendaks reketiks.

Hoolimata säravast mängust ja publiku soosingust on ka Swiss Missi hüüdnime kandval mängijal olnud karjääri jooksul raskeid hetki. Nimelt jäi ta 2007. aasta Wimbledoni turniiri dopingukontrollis vahele kokaiini tarvitamisega.

Eelmise aasta oktoobris teatas Hingis Glattbruggis peetud pressikonverentsil, et ta loobub lõplikult profisportlase karjäärist. Lisaks sellele tunnistas ta, et temalt on võetud positiivne kokaiiniproov, kuid süüdi ta ennast siiski ei tunnistanud. «Kuigi minu proov oli positiivne, ei ole ma kunagi narkootikume tarbinud, ja ma tunnen ennast 100% puhtana,» ütles Hingis toonasel pressikonverentsil.

Selle aasta jaanuaris teatas Rahvusvaheline Tennise Föderatsioon (ITF), et endisele maailma esireketile on alates oktoobrist määratud kaheaastane võistluskeeld.
«Demonstratsioonmatšide pidamist see võistluskeeld ei sega,» kommenteeris Narmont.

Tänavu on Hingis Liverpooli rahvusvahelisel tenniseturniiril juba ühe näidismängu pidanud. 1997. aasta Wimbledoni finaali kordusetendusel alistas Šveitsi valgepallur tšehhitari Jana Novotna 6:3, 6:4.

Kuulsaid naistennisiste on ennegi Eestis käinud. 2004. aasta detsembris Saku Suurhallis toimunud Maret Ani tennisegalal alistas tol hetkel maailma kolmas reket Anastassia Mõskina 6:2, 6:2 Maret Ani. Koos noore Jaak Põldmaga alistas Mõskina 9:8 (7:5) Maret Ani ning Libuše Prušova.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles