Tallinn võtab eelarve vastu tavatult vara

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tallinna tuleva aasta võetakse erinevalt varasematest aastatest vastu mitte detsembri lõpus, vaid septembri alguses.


Linnajuhid kinnitasid, et varane eelarvemenetlus on tingitud eelkõige vajadusest näidata Brüsselile, et kultuuripealinnale eraldatakse lubatud rahasummad ning teiseks seetõttu, et tavalisel eelarvearutelude ajal aasta lõpus on kõikidel asjaga seotud inimestel küllaga tegemist eurole üleminekuks valmistumisega.

«Me lähtusime sellest, et Brüssel ootab meilt selget signaali, et Tallinn garanteerib kultuuripealinnale vajalikud finantsid. Me kavatsemegi seda teha ja vastu võtta eelarve, kus on kultuuripealinnale määratud abi sees,» ütles linnapea Edgar Savisaar tänasel pressikonverentsil.

«Oli ka teine põhjus, nimelt euro tulek. Aasta viimastel kuudel võtab see kahtlemata nii meie aega kui jõudu rohkem, kui seda praegu ette osatakse kujutada. Selleks, et need kaks protsessi päris ühele ajale ei langeks, ongi kavas eelarve varem vastu võtta,» lisas ta.

Kolmas põhjus eelarve vastuvõtmisega kiirustamiseks oli tema sõnul puhtpoliitiline. «Kui me oleksime eelarve detsembris vastu võtnud, oleks ajakirjandus kohe öelnud, et küll see eelarve on teil valimiste nägu. Tõepoolest, siis on valimisteni jäänud ainult kaks kuud, aga praegu ma usun, et meil õnnestus sellistest märgetest hoiduda ja see eelarve on ikkagi mitte valimiste, vaid 2011. aasta nägu.»

Linnajuhtide kinnitusel ei kiirustatud eelarve vastuvõtmisega sel eesmärgil, et jõuda ette riigikogu menetluses olevast seaduseelnõust, mis näeb ette müügimaksu kaotamise kohalike maksude seast. Nimelt näeb eelarveprojekt müügimaksust laekuva tulu suuruseks ette 250 miljonit krooni.

«Riigikogu menetluses on igasuguseid eelnõusid. Eesti seaduste järgi praegu müügimaks kehtib ja loomulikult me võtame selle aluseks,» lausus linnapea.

Abilinnapea Taavi Aas lisas, et müügimaksu kaotamise eelnõu algatas riigikogu, kuid vabariigi valitsus tegi sinna juurde väga olulise märkuse, mida siiani ei ole täidetud. «See märkus oli, et kohalikele omavalitsustele nii olulise mõjuga seadusemuudatused tuleb ka omavalitsusliitudega läbi arutada ja saada teada nende seisukohad. Omavalitsusliidud on oma seisukohta küll väljendanud, aga siiamaani pole neil olnud võimalust teavitada sellest riigikogu rahanduskomisjoni,» rääkis Aas.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles