Ahto Lobjakas: Syriza võimalus

Ahto Lobjakas
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahto Lobjakas.
Ahto Lobjakas. Foto: Peeter Langovits

Syrizal tuleb ellujäämiseks võitlus kiiresti Kreekast Euroopasse viia. Selleks pole abi blufist, et Kreeka võib eurotsoonist lahkuda. Esiteks hävitaks see Kreeka, teiseks on peaminister Alexis Tsipras ise öelnud, et soovib muutust ELi sees. Selleks peab ta käima saama majanduspoliitilise debati Euroopas.

Praegune ortodoksia ütleb, et võlg tuleb tagasi maksta, enne kui kõne alla tuleb kasvule orienteeritud majanduspoliitika – inflatsiooni ja stiimuliga. See loogika kaitseb kreeditoride õigust saada raha tagasi ükskõik mis hinnaga. Laenuvõtja huvid on teisejärgulised, ükskõik kui muserdavad on tagajärjed nende ühiskondadele puuduva majanduskasvu oludes. Tsipras peab õnnestumiseks seda tasakaalu muutma. Selleks tuleb tal näidata, et suur osa süüst lasub kreeditoridel, kes laenasid vastutustundetult (sellega on nõus palju eksperte).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles