Liblikas

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiidkaruslane.
Hiidkaruslane. Foto: Wikipedia

Eesti Looduse jaanuarinumbris on juttu peamiselt öise eluviisiga hiidkaruslasest, kelle Eesti lepidopte roloogide seltsi liikmed hääletasid aasta liblikaks 2015. Miks just tema?

 Vastab liblikauurija, Eesti lepi dopteroloogide seltsi liige Erki Õunap: Meie kindel soov oli, et uus aasta liblikas oleks ööliblikas. Seda sellepärast, et ööliblikaliike esineb meil küll kümme korda rohkem kui päevaliblikaliike, ent rahva hulgas teatakse neist veel vähem kui päevaliblikatest. Ööliblikate maailm on vähemalt sama põnev kui päevaliblikate oma ja kui oleme valinud aasta liblikaks ööliblika, on meil võimalus seda maailma pisut ka teistele tutvustada. Teiseks tema valimise põhjuseks on see, et hiidkaruslane on väga silmatorkav ja hästi äratuntav liblikas.

Nii olemegi aja jooksul saanud hiidkaruslase pilte inimestelt, kes muidu liblikate vastu süvendatud huvi ei tunne, ent sellist suurt ja omapärast elukat nähes tahavad teada, kellega tegu. Niisuguste laiemale avalikkusele suunatud kampaaniate puhul on väga oluline, et tõepoolest igaüks oleks võimeline pärast väga väikest ettevalmistust kõnealuse liigi kindlasti ära tundma. Ka eelmine aasta liblikas päevapaabusilm oli väga hea valik, sest teist temaga natukenegi sarnast liblikat Eestis ei ela.

Märksõnad

Tagasi üles