Pealinna reformierakondlased: eelarve on tehtud kiirustades ja räpakalt

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdo Randpere.
Valdo Randpere. Foto: Liis Treimann

Tallinna volikogu Reformierakonna fraktsiooni aseesimees Valdo Randpere leiab, et pealinna linna eelarve on tehtud kiirustades, räpakalt ja liiga vara.


Randpere märkis, et reeglina koostatakse eelarve novembrikuus, et saaks arvesse võtta ka käesoleva aasta tulemusi eelarve täitmise osas ning võimalikult aktuaalseid majandusprognoose. Tallinna linnaisad on aga seekord otsustanud järgmise aasta eelarve vastu võtta napilt pärast poole aasta möödumist.

Põhjused selliseks kiirustamiseks on Randpere väitel ilmselged. «Tallinn tahab igal juhul jätkata müügi- ja paadimaksu kogumist ka järgmisel aastal. Tallinlastele tähendab see aga seda, et nende maksukoormus on järgmisel aastal võrreldes ülejäänud Eestiga 250 miljonit suurem. See tähendab praktikas, et iga töötav või pensionit saav linnakodanik maksab linnavalitsuse saamatuse katteks keskeltläbi 1000 krooni aastas,» rääkis Randpere.

Tema sõnul on eelarve sisu osas raske midagi kommenteerida, kuna volikogu jaoks pole kulusid lahti kirjutatud. «Põhimõtteliselt on volikogule prinditud välja hulk valgeid pabereid ja lubatud neid sisustama hakata sügise jooksul. Loomulikult ei taha linnavalitsus ka diskuteerida sel teemal, et kuidas käesoleva aasta linna eelarvega läheb. Tulude laekumine linnakassasse on hetkel umbes 530 miljoni krooniga graafikust maas. Kui see trend jätkub ka sügisel, lõpetab linn eelarveaasta umbes 750 miljonilise miinusega.»

Randpere lisas, et linna majandusseis on nii kaugele jõudnud, et linnal puudub investeerimisvõime ning investeeringute osakaal on eelarves aasta-aastalt vähenenud ja järgmiseks aastaks on see neli protsenti eelarve mahust. Suurema osa investeeringute rahadest annavad linnale Randpere väitel riik ja euroliit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles