Vana-Narva taaslooja

Anneli Ammas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fedor Shantsyn
Fedor Shantsyn Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Narvalane Fedor Shantsyn ei ole oma silmaga näinud tõelist, Rootsi-aegset Narva vanalinna, kuid ometi on just tema vana Narva uuesti ellu äratanud. Kunagine lasteaia meistrimees on vanade fotode järgi 20 aasta jooksul ehitanud miniatuurse Narva, nagu see oli enne 1944. aasta pommitamist.

«Vanast Narvast on koos Kreenholmiga päriselt alles 60 hoonet, sellest jääb vanalinna vaid 14 ja kurb on see, et neidki ei kaitsta, lastakse laguneda või ehitatakse ümber,» ohkas Shantsyn.

Pärishooneid kuldsete kätega mees kaitsta ei saa, aga ta käib iga päev 17. sajandist pärit Narva raekojas ja ehitab miinimumpalga eest seal edasi oma väikest vana Narvat. Ta ei mõtle sellele, kes ja kuidas sõja lõpus Narva vanalinna maatasa pommitas. «See oli sõda,» tõdes meister. Vana Narva makett on tema jaoks justkui rahusõnum – et inimesed näeksid, millest sõda võib ilma jätta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles