Laar: Venemaa sõjaline võimsus on kahanenud

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Laar.
Mart Laar. Foto: Postimees

Isamaa ja Res Publica liidu esimehe ja endise peaministri Mart Laari hinnangul on Venemaa sõjaline võimsus kahanenud.

Laar ütles Helsingis noortele suunatud välis- ja julgeolekupoliitika seminaril, et tema hinnangul on jäänud Venemaa sõjavägi arengus toppama ning ajaliselt umbes paarkümmend aastat lääneriikide sõjalisest võimsusest maas, vahendas Helsingin Sanomat.

Seejuures tõi ekspeaminister näiteks 2008. aasta augustisõja Venemaa ja Gruusia vahel. «Venemaal ei õnnestunud parimate väeosadega kukutada Gruusia valitsust ega purustada täielikult nende armeed, mille parimad üksused olid sel ajal Iraagis,» ütles Laar.

Laar tuletas meelde, et Gruusia püüdles enne sõda aktiivselt selle nimel, et ühineda Euroopa Liidu ja NATOga. Ekspeaministri hinnangul oleks alliansi liikmelisus olnud takistuseks Venemaa ja Gruusia vahelise sõja puhkemisel, kuna teinuks konflikti poliitiliselt võimatuks.

Ka paljude ekspertide hinnangul on Venemaa NSV Liidu sõjalise võimsuse vari ning ei saavuta võrdlust NATOga tervikuna lähema paarikümne aasta jooksul. Küll aga kavandab Kreml kaitsekulutuste märgatavalt tõstmist praeguselt 1,3 triljonilt rublalt kahe triljoni rublani 2013. aastal ning üleminekut nüüdisaegsele relvastusele ja sõjatehnikale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles