Mikser: vaherahuleppesse tuleb suhtuda ettevaatliku optimismiga

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Liis Treimann

Kaitseminister Sven Mikser hoidub täna Minskis sõlmitud vaherahuleppest kõneldes pikaajalistest järeldustest ning rõhutab seda, et rahvusvaheline üldsus ei tohiks Venemaale surve avaldamist lõpetada.

Mikseri sõnul tuleb sõlmitud leppesse hetkel väga ettevaatliku optimismiga suhtuda. «Verevalamise lõpetamine Ida-Ukrainas oleks kindlasti positiivne, kuid täna on ilmselgelt vara öelda, kas saavutatud kokkulepe ka tegelikkuses rakendub. Ehkki kõik kokkuleppe üksikasjad ei ole hetkel teada, näib, et mitmes punktis on see üsna sarnane mullu septembris sõlmitud leppega, mis mäletatavasti pikalt ei pidanud,» märkis Mikser.

Minister tõi välja, et Venemaa ei ole kunagi avalikult tunnistanud oma relvajõudude osalemist Ukraina-vastases sõjategevuses. «Ehkki vaherahu punkt, mis kõneleb «võõrriikide relvastatud formeeringute» väljaviimisest näib otseselt viitavat Venemaa osalusele, võib Putin püüda end taas igasugusest vastutusest taandada, kui mõni niinimetatud separatistide grupeeringutest peaks vaherahu tingimusi rikkuma,» lisas ta.

Mikseri sõnul tuleb meeles pidada, et Ukraina vastast sõda alustades oli Putini eesmärgiks saavutada kontroll Ukraina geopoliitiliste valikute üle, hoida Kiievit Moskva priviligeeritud huvisfääris ja välistada Ukraina Euro-Atlantiline integratsioon. «Lahendus Ukraina konfliktile ei saa ega tohi tähendada, et Putin oma eesmärgid saavutab,» märkis minister.

Seetõttu peab rahvusvaheline üldsus tema sõnul erilise tähelepanuga jälgima just selle vaherahuleppe osa jõustamist, mis käsitleb Ukraina suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust.

«Samuti tuleb hoida ja vajadusel tugevdada survet Venemaale seni, kuni Moskva on naasnud rahvusvahelise õiguse üldtunnustatud põhimõtete järgmise juurde.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles