Politoloog: Saksa küsimust võinuks paremini korraldada

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leif Kalev.
Leif Kalev. Foto: Liis Treimann / Postimees

TLÜ Riigiteaduste Instituudi direktor Leif Kalev ütles Katrin Saksa Tallinna volikogu aseesimehe kohalt tagandamist kommenteerides, et tegu on loomuliku protsessiga, mille teostus võib aga avalikkusele halva mulje jätta.

«Kõigepealt ma ütleksin, et see on normaalne demokraatlik protsess. On loomulik, et ühtedesse olukordadesse sobivad ühed inimesed ja teistesse teised ning erakonnad suudavad leida sobiva esindaja,» ütles Kalev, kuid lisas samas, et Saksa tagandamise teostus jätab soovida.

«See, missugusel viisil see teema algselt tõstatus, ei jätnud väljapoole head muljet,» tõdes politoloog. «Ühelt poolt võib seda mõista märgina erakonna tugevusest: see, et julgetakse enne valimisi erinevaid seisukohti välja öelda ja et toimub sisemine arutelu, on märk sisedemokraatia elujõust.»

«Samas võib see jätta Eesti keskmisele valijale ebakindla mulje – et kas sotsidel ikka on Tallinna koalitsioonis kindel strateegia, mida nad järjepidevalt ellu viivad. Meie poliitilise kultuuri juures kipub keskmine valija sündmusi ikkagi hindama kellegi võidu, kaotuse või ärategemise plaanis,» ütles Kalev. «Valijale võib tunduda, et sotsid pole piisavalt kõvad tegijad või et neil pole piisavalt selgroogu.»

«Tahaksin loota, et sotside puhul on pigem tegu korv- või jalgpalli tüüpi vahetustega meeskonna edu tugevdamiseks, mitte vana kooli stiilis ärapanemisega. Eks seda näitab aeg, kas suudetakse toimuvat viisakalt ohjata ja kas igale osalisele jääb meeskonnas lõpuks adekvaatne roll,» arvas Kalev.

«Ka tuleks mõelda, kas kogu protsess on avalikkusele piisavalt mõistetav. Sellised vangerdused enne valimisi on suur risk ja tuleb väga hästi kommunikeerida. Antud juhtumi osas pole ma kindel, et see õnnestus,» lõpetas politoloog.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles