Tiia Kõnnussaar: vanaduse eest ei saa põgeneda

, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiia Kõnnussaar
Tiia Kõnnussaar Foto: Erakogu

See, kuidas tulevad toime meie eakad, ei ole enam lihtsalt perekondade ja üksikisikute mure. See ei ole «nende» probleem. See puudutab varem või hiljem iga praegu elavat inimest, kirjutab ajakirjanik Tiia Kõnnussaar.

Kui lugeda ligikaudu saja aasta tagust eesti kirjandust, siis vananemisel ja surmal oli oma loomulik koht. Vanaperemeest ja -perenaist austati talus ka siis, kui nad ei jõudnud enam endistviisi rügada. Perekond põetas oma eakad ja mattis oma surnud. Lapsed võisid näha hääbumas kõigepealt vanavanemaid, siis vanemaid – see õpetas tundma aukartust elu ja surma ees. Kogukonnal olid oma rituaalid, usk ja vastastikune toetus haiguste ja kaotuste puhul. Tõsi, arstiabi oli algelisem ja inimeste eluiga lühem.

Tundub, et nüüd, mil kogu elamise koorem on jäänud tuumikperede kanda, on vanadus ja surmaks valmistumine muutunud millekski, mida oma maailmapildist pigem tõrjume. Me ei oska sellega midagi peale hakata. Hoiakud on muutunud: hallpea austamine on asendunud noorusekultuse ja halvemal juhul eakate stigmatiseerimise ning tõrjumisega. Sa oled popp vanur siis, kui kimad mootorrattaga ringi nagu noor inimene. Kui sa oled vaene või on su tervis kehvem, muutud ajapikku nähtamatuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles