Keevallik: Lukase idee saaks olla vaheetapp

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Keevallik
Andres Keevallik Foto: Peeter Langovits

TTÜ rektor Andres Keevallik ütles intervjuus Postimees.ee’le, et haridusminister Tõnis Lukase idee kehtestada kõrgharidusmaks võiks olla vaheetapp põhjamaade mudelini liikumise teel.

«Kaugem eesmärk võiks tõesti olla põhjamaade mudel, kus kõik oma üliõpilased õpivad tasuta ja saavad pühenduda õppimisele, mis on väga oluline,» ütles Keevallik. «Aga selle jõukuseni on veel tükk maad minna.»

Keevallik peab aga Lukase ideed arutamist väärt ideeks, seda enam, et see on mujal maailmas läbi proovitud idee. «See on üks võimalus kõrghariduse rahastamist parandada. Meie kõrghariduse rahastamine jääb plaanitust maha,» nentis Keevallik.

«Ja kui on kahekordne või kõrgem keskmine palk ja inimene lõpetab meil ülikooli ja läheb välismaale tööle, siis võiks maksu näol seda raha tagasi saada. Ma ei usu, et me oleme lähiajal nii rikkad, et kõik saavad tasuta õppida. See on esialgu unistuste maa,» ütles Keevallik, tõdedes, et tõenäoliselt jätkaks ikkagi nii, et osa jätkaks õppimist riigi raha eest ja osa oma raha eest.

Keevalliku sõnul tuleks aga kõik võimalikud parameetrid konkreetselt Eesti oludesse tooma ja analüüsid läbi tegema, sest ilma nendega on üldse raske mingeid otsuseid vastu võtta.

«Kuigi kõrgharidus ja ülikooli infrastruktuur on edasi arenenud, siis kui me tahame konkureerida rahvusvaheliselt, siis on ülikoolidele vaja raha juurde. Kui võtta kõrgharidusstrateegia, kus on rakendusplaanid ja on ette nähtud stipendiumid loodus-, täppis- ja tehnikateaduste üliõpilastele, mis ei ole veel realiseerunud,» ütles Keevallik.

Samuti ei ole realiseerunud amortisatsioonikomponent, aga hooned ja tehnika kõik amortiseerub. Kõrgharidusstrateegias on palju häid ideid, aga arusaadav ka,et riik ei jõua kõike kohe realiseerida,» märkis Keevallik.

«Kokkuvõttes ma arvan, et see on idee, mis annab hoogu disukssioonile ja mis võib osutuda ka ratsionaalseks,» märkis Keevallik.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles