Vanim eestlane sai 108-aastaseks

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanim eestlane Elle Mälberg tunnistas pärast reedest külalisterohket sünnipäeva, et on pisut väsinud.
Vanim eestlane Elle Mälberg tunnistas pärast reedest külalisterohket sünnipäeva, et on pisut väsinud. Foto: Margus Ansu

Kui ma läinud aasta aprillis Elle Mälbergi 107. sünnipäeval käisin, oli ta eakuselt teine eestlane, ent läinud reedel 108-aastaseks saades oli endine õpetaja juba mõnda aega kõigist vanim.

Päris kindlasti on Mälberg vanim Eestis elav eestlane, välisriikides asujate kohta puudub vettpidav info. 1907. aastal, kui Mälberg sündis, pani Guglielmo Marconi tööle regulaarse raadiotelegraafi teenuse Põhja-Ameerika ja Euroopa vahel. Sel aastal sündis Astrid Lindgren ja suri Jakob Hurt. Tsaaririigis oli aga rahutu, uue riigiduuma avamisel Piiteris aeti laiali 40 000 demonstranti. Mälberg on habras, ent jätkuvalt elav ja mõtlev side aegadega, mis jäävad meist hoomamatusse kaugusse.

Ta oli esimese ilmasõja alguse päevil seitsmeaastane, Eesti Vabariigi väljakuulutamise hetkel 10-aastane ja 1940. aasta juunipöörde ajal juba 33-aastane abielunaine. Mälberg elab praegugi oma Räpina majas, mis sai koos abikaasaga Stalini ajal püsti pandud.

Vanim eestlane on internetiallikate andmetel seni elanud 112-aastaseks, lisaks on kaks inimest elanud siseministeeriumi kinnitusel ka 109-aastaseks – üks lahkus 2012. aastal, teine mullu. Saja kaheksanda verstapostini jõudnuid eestlasi on võimalik aga kokku üles lugeda vähem kui kahel käel sõrmi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles