«Radar»: turvakaamera videol toimub peksmine, aga kohus ütleb: ei näe!

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mees kohtus.
Mees kohtus. Foto: Radar

14. aprilli Radar tõi vaatajate ette loo jõhkrast peksmisest Tartus, mille tagajärjel suri 30-aastane Silver Puusepp. Peksmises kahtlustati Ats Pärnastet ja P.M., keda mõlemat seostatakse lähedalt allilmaga. Kohtu otsuse tagajärjel pääsesid mehed aga ootamatult kergete karistustega - üks meestest lasti suisa vabadusse ning lisaks määras riik talle kopsaka valuraha.

«Tunne, nagu sülitati näkku»

2013. aasta 25. mai hommik Tartu kesklinnas. On laupäev. Kell on umbes seitse minutit seitse läbi. Tartu linnakaamera number kaks teeb täispööret Raekoja platsi suunas. See kaamera pöörabki nõnda edasi ja tagasi, ühes suunas ja siis jälle teises. Ühel hetkel näeme teisel pool tänavat puude varjus kolme meest. Üks meestest on Silver Puusepp, 30-aastane pikka kasvu noor mees, kahe tütre isa, kellele need hetked jäävad elu viimasteks.

Kaks teist meest – Ats Pärnaste ja P.M. – on varem korduvalt karistatud kurjategijad. Nad jõuavad hiljem Puusepa tapmissüüdistusega kohtupinki. Selle ligi kahe aasta eest eestlasi šokeerinud tapatöö peamiseks tõendusmaterjaliks kohtus saab seesama linnakaamera video.

Videolt on näha, et kolm meest jõuavad Tartu raekoja poolt Poe ja Küüni tänava majanurgani. Siis näeme, kuidas Puusepp seisab Pärnaste ja P.M. vahel – toimub rünnak, teda lüüakse ja ta hakkab kukkuma. Kui kaamera uuesti pöörab, näeme, et Puusepp on juba kõnniteel pikali. Pärnaste ja P.M. seisavad maas lamava ohvri juures. Mõne aja pärast näeme, kuidas kannatanut lohistatakse üle tänava pargipingi suunas, kuhu nad ohvri lõpuks asetavad ja ise lahkuvad.

See videopilt oli Silveri surnukspeksmise asjas keskseks tõendiks. Lõuna ringkonnaprokuröri Aro Siinmaa sõnul on videopildilt näha ründe algus ja selle tagajärg. «Ühendades need lülid omavahel, leidsin, et on alus esitada mõlemale isikule süüdistus teise isiku tapmises surnukspeksmise teel,» rääkis ta.

Eelmise aasta juunis mõistiski Tartu maakohus Ats Pärnaste ja P.M. süüdi tapmises. Pärnastele mõisteti üheteistkümne ja P.M. kümne aasta pikkune vabadusekaotus. Mehed kaebasid otsuse edasi ja Tartu ringkonnakohus vaataski selle eelmise aasta detsembris ringi – Pärnaste mõisteti tapmise asemel süüdi surma põhjustamises ettevaatamatusest ja sai karistuseks kuus aastat. P.M. osas aga leidis kohus, et tema süü ei ole üldse leidnud tõendamist ja ta vabastati otse kohtusaalist.

Vaata lähemalt videost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles