Euroopa annab Vahemerel põgenike päästmiseks raha juurde

Juhan Mellik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aafrikast pärit sisserändajad ootavad maalepääsu Corigliano Calabro sadamas Itaalias.
Aafrikast pärit sisserändajad ootavad maalepääsu Corigliano Calabro sadamas Itaalias. Foto: AFP/SCANPIX

Pärast ohvriterohket aasta esimest nelja kuud Vahemerel võtsid Euroopa riigijuhid Brüsselis toimunud kohtumisel vastu otsuse kolmekordistada summat, mis on mõeldud hätta sattunud Aafrika laevapõgenike otsimiseks ja päästmiseks. 

«Euroopa on jõudnud tõdemusele, et kui me ei tegutse meeskonnana, hindab ajalugu meid väga karmilt. Nagu ta tegi siis, kui me mitte kaua aega tagasi sulgesime silmad õudse genotsiidi ees,» vahendab New York Times Malta peaministri Joseph Muscati vihjet holokaustile. Talle sekundeerib Euroopa Parlamendi president Martin Schulz: «Kui palju inimesi peab uppuma, enne kui Euroopa asub tegudele?»

Euroopa Liidu uusima plaani kohaselt tõuseb Vahemerel merepäästele mõeldud summa nüüd ligi 120 miljoni euroni aastas. See on võrreldav aasta jagu käigus olnud Mare Nostrumi operatsiooni eelarvega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles