Elagu filmikunst! Jälle Cannes´is!

Jaak Lõhmus
, filmiajakirjanik, Tallinn-Cannes
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Agnes Varda (vasakul), keda Tilda Swinton siin tervitab, on Cannes´is vana külaline. Tänavu saab ta sealt ka elutööpreemia.
Agnes Varda (vasakul), keda Tilda Swinton siin tervitab, on Cannes´is vana külaline. Tänavu saab ta sealt ka elutööpreemia. Foto: AFP

Kolmapäeval algab Cannesʼis taas üks maailma tuntumaid filmifestivale, järjekorras juba kuuekümne kaheksas. Kuldse Palmioksa nimel võistleb 19 filmi. Žüriid juhivad seekord Ameerika vennaksed Joel ja Ethan Coen, kes pärast 1991. aastal filmiga «Barton Fink» saadud peavõitu on suurema jao oma uutest filmidest esilinastanud just Cannesʼis. Tulemustest antakse maailmale teada pühapäeval, 24. mail.

Esimest korda ajaloos on Cannesʼi festivali avafilm «Selg sirgu / Sirge seljaga» («La tête haute») naislavastajalt, ehkki nagu traditsioon nõuab, on see esitus konkursiväline. Emmanuelle Bercot on teatud ka näitlejana, 2011. aastal oli võistluskavas tema kaaskirjutatud sotsiaalkriitiline film «Poliss» (tolle lavastaja Maïwenn on nüüd võistluskavas filmiga «Minu kuningas»).

Tänavune festival annab naiskineastidele veelgi au: elutöö palmioksa saab oma 87. sünnipäeva eel Agnès Varda, põnev ja mitmekülgne filmilooja, keda populaarsed filmiajalookäsitlused on vahel nimetanud ka Prantsuse uue laine vanaemaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles