Eestisse võib jõuda 326 pagulast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vao pagulaskeskus.
Vao pagulaskeskus. Foto: Marianne Loorents

Euroopa Komisjon esitles eile Euroopa rände tegevuskava Vahemere kriisiolukorra kiireks lahendamiseks ning esialgset plaani, kuidas võiks Euroopa Liitu saabuvaid ja siin juba viibivaid pagulasi liikmesriikide vahel jaotada. Kava näeb ette, et 28  ELi riiki peavad omavahel ära jagama 20 000 Euroopa Liidust kaitset palunud pagulast, kes tulevad kolmandatest riikidest. Selleks eraldatakse ka täiendavalt 50 miljonit eurot.

Kui palju ja kuidas kavatsetakse esialgu ümber jagada juba liikmesriikides viibivaid pagulasi, peaks selguma mai lõpuks. Selle aasta lõpuks tahetakse aga välja töötada pikaajaline plaan, kuidas tulevikus sarnasesse olukorda sattudes migrantide vooga hakkama saada.

«Selle tegevuskavaga on Euroopa Liit tõestanud, et on valmis aitama inimesi, kes põgenevad sõja, tagakiusamise ja vaesuse eest,» sõnas ELi välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrge esindaja ja komisjoni asepresident Federica Mogherini. Ta rõhutas ka, et pikaajalise lahenduse leidmiseks tuleb tegelda probleemide algpõhjustega, alates sõdadest tingitud vaesusest ja ebakindlusest ning lõpetades Liibüa ja Süüria kriisiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles