Pagulane: olen tänulik Eesti riigile

Toomas Randlo
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maroof Muhammad perega eelmisel kolmapäeval Tartus. Muhammadi naine tuli Eestisse kaks aastat pärast teda ning nende Eestis sündinud noorem laps on praegu pooleteiseaastane.
Maroof Muhammad perega eelmisel kolmapäeval Tartus. Muhammadi naine tuli Eestisse kaks aastat pärast teda ning nende Eestis sündinud noorem laps on praegu pooleteiseaastane. Foto: Liis Treimann

Viis aastat tagasi Pakistanist põgenenud Maroof Muhammad (40) peab enda sõnul Eestit oma kodumaaks ning hindab kõrgelt seda, mida Eesti riik tema heaks on teinud.

Muhammad kasvas üles Kashmiris, mis on Pakistani, India ja Hiina vahel jagatud piirkond. Ta kasvas üles Pakistani hallataval alal, kus ühines tudengina kohaliku iseseisvusliikumisega. Ülikoolis õppis ta sotsioloogiat ja omandas magistrikraadi. Hiljem töötas ta viis aastat kohaliku terviseorganisatsiooni kommunikatsioonispetsialistina.

Iseseisvusliikumise aktivistina sattus Muhammad Pakistani võimudega pahuksisse, mistõttu muutus tema elu Kashmiris ohtlikuks. Mõistes, et ainus võimalus on riigist põgeneda, hakkas ta mitmelt riigilt viisat taotlema. Kõige kiiremini sai ta Eesti viisa.

«Minu sõbrad aitasid viisasid taotleda. Kui lõpuks viisa sain, istusin lennukile ja asusin teele,» rääkis ta. «Tulin läbi Belgia, kus mind lennujaamas kinni võeti ja öeldi, et ei saa Eestisse minna. Ütlesin, et mul on viisa, aga nad viisid mind pagulaskeskusesse. Nad ütlesid, et võtavad Eesti võimudega ühendust ja kui Eesti on nõus, siis lubavad mul edasi liikuda. Eesti riik andis loa ning siis ma siia tulingi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles